Wednesday, July 24, 2013

Dunia menentang ku ...

Assalamualaikum

Dalam bulan2 puasa ni
rasenye mcm semua benda hidup
MENGANJING aku...

Dari hal assignment
hinggalah ke hal jodoh

Ah., celaka sungguh!
Adakah ianya satu MESSAGE?
Untuk aku bertindak sesuatu?

Agaknya, inilah cabaran aku

Sape suruh ikut jalan yg payah susah
dan....sesat tu?
pusing2 kau merana
Defuq!

Ramadhan, hanya inilah harapan aku
Ya Allah tolonglah...tolonglah...


till next entry
acap
p/s: what????

Tuesday, July 9, 2013

Salam Ramadhan 13

Salam

Ramadhan kali ni 
adalah ramadhan yg paling hectic dan critical
kerje dan assignment belambak-lambak
after raya ade final exam
projek paper kene submit hujung ogos
itu semua baru part akademik

kene cari kerje utk cari rezeki
sending resume
maybe attend interviews
cari jodoh lagi
nak kumpul duit nk kawen
beli keta rumah lagi

ramadhan kali ni ...
fuhhh...



acap
zzzz...

Monday, July 8, 2013

Kursus strategy

Salam

Weekend lepas aku telah menghabiskan 
Corporate Strategy Simulation Game
Sarat dgn strategy planning
bla bla bla

balik semula ke upm
seakan air dlm air kotak susu dacthlady disedut habis
macam itu lah habis nya semua tenaga mental dan fizikal
termasuklah semangat

owh, semangat yg hilang
masih ku terkenang awek thailand 
dan awek pakai braces tuu...

owh mama...boleh tak htrkan rombongan meminang???
utk aku tamatkan zaman kegersangan ini
yg terlalu menyiksa
pffttt....



acap
p/s: puasa dh nak dekat

Tuesday, July 2, 2013

owh BOLA, knp engkau bulat!

Salam
Salam ambang Ramadhan

Owh nasib badan
Dah lama dah aku tahu
Aku dan Sukan mmg takde jodoh

nak2 dgn BOLA 
Jauh api dr panggang
begitulah aku dgn Bola
Oh bola, knp kau bulat!
Walau kite takde jodoh
Aku tetap kene kejar kau
(stop puitis)

serius, aku rase main bola sgt PENTING
dalam SOCIAL LIFE
nak tak nak, 
ade org lain akan ajak main bola
tak hari ni, mase depan
mesti ade punye
so, nak tak nak kene jd terer jugak main bola
kalo tak, tak best xdpt join geng
kalo tak terer2 jugak
at least, 
main bola tak tension tp puas

tak mcm smlm...
main mcm GAMPANG...!
STRESS nye sampai menusuk kalbu kate ko!!!
LOL


acap
*tgh revision

Sunday, June 30, 2013

"berpisah"

Salam

Smthg interesting happened this day
Sorg kawan aku
Seakan sentap atau sensitif bila dgr pekataan
PERPISAHAN

aku tak tahu plak
ade org sensitif dgn perkataan tertentu
well, ada tu ada
tapi "perpisahan" tu agak rare
ia perkataan yg general
lain org lain telinge mungkin
mungkin tak nak "berpisah" tu berlaku
dlm perhubungan nya dgn kekasih hati

well, dah la single
hati kayu plak
(aku)
LOL
pffttt....

acap
ps: midterm exams

Sunday, June 23, 2013

mentelaah ...

Salam

Sedar tak sedar, serius mmg tak sedar, dah nifsu syaaban
syaaban dah pun tak sedar
ape2 pun...ramadah kembali lagi,
mcm besa lah, azam baru pun dibuat lagi

ok, kembali mentelaah...

acap
ps: ishhh, entah blh siap ke tak projek paper sem neh, dh la ade 3 lagi papers...

Thursday, June 20, 2013

tempat yg lama ditinggalkan...

Salam...

sini ade teka teki...tempat ape yg dah lame di tinggalkan tapi tidak berabuk-rabuk?
jawapan nye???
.....................
................
..........
.....
...
.
BLOG


LOL....

acap
this is the final...sem

Tuesday, March 12, 2013

Sehat itu Nekmat...

Salam

Bila sehat kite lupe akan nekmat nye sehat, lupe akan azabnye time sakit...itu biasa.

Bila time nak exam, or smthg benda2 penting kene prepare or settle, time yg sama anda saket, xsehat, deman, dll .. perghh..mmg azab kan.

Maka, jagalah kesihatan anda, jauh makan meggi byk2, makan mkn sehat2, jauhi kuman dan diet yg extream,lol

Lebih2 lg, suasan cuaca yg xmenentu, pilihanraya bila tak menentu, kes liwat 3 bermula, perang org2 melayu, perang lahad datu.

Follow up berita2 cenggini pun boleh jadi saket tau tak..lol

acap

p/s: Khamis, exam Business Law + deman ... sabor je lah...

Wednesday, March 6, 2013

Blogging...dalam kenangan

Salam

Teringat time dulu2, time tetibe je gile berblog, entah sape pengaruhi aku pun tak tahu. LOL

Mula dgn join2 segmen, pastu giveaway, pastu contest, habis semua aku join. Seteguk paedoh pun xdpt.lol

Teringat balek time follow blog femes, dgn niat nak dpt link ke blog lain.LOL.duk bukak se se user yg komen kat entry. padahal, entry xbace pun.LOL

Dah masuk blog org, konon2 nak buat networking, entry sekali pandang je, pastu bubuh komen konon2 concern dgn entry tu.padahal berniat nak die reply view ke blog sendiri.LOL

Paling sonok, kalo join gathering. Konon2 femes la gi join gathering blogger. Tapi tulah, mmg kene action femes, baru lah ade keyakinan nak join gathering. Alik2, yg join xfemes mane pun.LOL

Sekali je dpt join gathering, kat air terjun plak tu. Tapi tu lah, jodoh tak sampai, sorg pun tak lekat. LOL.cewah.

Tahun berganti tahun, pilihanraya pun dah dekat, blog pun mcm biasalah, bersawang setiap kali bukak blog. Setiap entry mesti tulis gini "blog dah bersawang" bagai. LOL

Last2, baru lah aku sedar, blogging is not really ma ting. FAB. Is was just a fab. Fab yg didalangi oleh blogger2 cari rezeki dgn blogging.

Blogging...dalam kenangan.

acap

Tuesday, February 5, 2013

Imaginasi Tet*k dan Bumi

Salam 1Malaysia

Dalam pada kesibukan buat asisgnment, aku buat entry ni yg mungkin akan jeopardize my credibility as a blogger picisan.haha. pfftt. Title tak nak berciri2 scam plak. Gila traffik agaknye.ishhh.

Kisahnye, dari sumber ini (last accessed hari ini), saye simpulkan sapa2 pun boleh pergi ke angkasa lepas dgn 2 syarat. Ade duit dan sihat tubuh badan.

Porn star also can go to space. So, without prejudice in my own shallow dispute; 'Comparing Malaysian astronauts and porn star' i conclude that, going out to space is not a big deal but money matters. LOL. case closed.

So after this what? male porn star with his tool and the moon? Ok, enuf2! xpasal2 blog ni kene flag ke ape kang.

Web Gizmodo kadang2 mmg menghiburkan. So yg minat hal2 nerdy science, boleh lah like facebook page Gizmodo.

p/s: Please, mohon sgt2 jgn google Coco Brown...pleaseee jgn!

till next entry
acap

Thursday, January 24, 2013

SUMBAT dari Faizal Sulaiman: REVIEW




Menulis review bukanlah kepakaran aku, but aku tertarik to write a review bout buku novel pertama dari FaizalSulaiman: SUMBAT yg seakan serangan tsunami dlm dunia penulisan kontemporari negara. Wah, terlebih sudah.lol.



Bagi yg tak biasa dgn penerbitan FIXI, novel mereka lebih santai, berbahase pasar dan senang, but masih rumit, mencemaskan, memeranjatkan dan sukar dijangke, like this novel SUMBAT.lol
Sinopsis: owh tidak. Sebab SUMBAT masih hangat, aku xnak buat spoiler.haha. Generally, at the beginning, cerita dilambakkan dgn hampir kesemua watak dan persoalan2 ‘ape sebenarnye berlaku?’. 

Personally, agak susah nak aku cerna. Style begitu one of the marketing strategy penulis agaknye. Bacaan slow and steady lebih sesuai mungkin. Tak mcm aku, biasenye aku sekali harung je.haha. Muka surat pengenalan watak byk membantu.
Nama2 watak2 yg dicipta seakan ada kesan psychology, seakan it has science behind it.haha. Zai, Suri, Lis dan Eva, hati2 semasa mendalami cerita masing2, sbb anda mungkin akan hanyut dengan persoalan sebenar cerita.haha. Deviation points agaknye.
Next, nilai yg ingin dibawa oleh SUMBAT; setiap manusia ade mase silam, hitam, putih, kelabu atau pink.lol. Masa silam yg masih menyangkut kat bahu, yg masih menghantui itu memang menyusahkan. Ada yg tak dapat dielakkan, tapi ada juga yg memang sengaja nak bring forward, seperti dendam. 

Bagi aku, penulis berjaya menyulam cinta dan dendam dengan justifikasi yg solid. Bravo! Voilla katenyee!!! Tapi kadang2 justifikasi dlm SUMBAT agak ringan. But still, novel pertama dari FS ini agak berjaya.
Dalam SUMBAT, penulis banyak menyelit masakan barat. Sbb aku jarang pegi tour around Europe, most of that elements tak sgt menggamit perut. Tapi tapi, dihujung cerita, anda akan dapat kaitannya dengan cerita. Superb! Element2 mcm ni for me mostly kene dengan cerita dan berjaya menambah seri pada cerita.
Plot? Menarik, pemulaannya, mcm doremon dgn nobita yg suka2 hati menggunakan pintu sukahati dan kemudian peceritaan kembali ke susur masa kini. Nasib baik takde parallel universes.lol. 

Aku menjangkakan adegan2 24SX, malangnye tak ade plak.haha. Plot klimaks bagi aku ketika Fazmi ingin membunuh Zai. Lain reader lain klimaks kot. Apa2 pun, susunan plot, sgt bagus bagi aku.
So, konklusinye, SUMBAT satu cerita yg ori, rumit yg senang dihadam, agak solid, agak anker dihujungnya, dan paling penting nilai yg disampaikan jelas dan personally agak dekat dihati.
So, aku amat menyarankan kpd korg untuk baca mengalami sendiri SUMBAT dgn imaginasi anda masing2. Amat sesuai rasenye bagi yg kaki novel atau cerpen, yg muak dengan kesusasteraan yg sarat, berat, meleret dan menyusahkan.
Saye dgn rendah diri ingin memberikan 4 bintang out of 5 bintang kepada cerita SUMBAT. Kemain berbintang bagai.haha. Cepat2 dapatkan di kedai2 berhampiran dan selamat membace!


p/s: ini review berdasarkan sekali bace, yg sepatutnye kalo nak buat review kene bace byk kali… :D

acap
ok..nak bace journal plak..hoho..zzzzz