Saturday, March 31, 2012

Masjid di 2 Sungai, KL

Salam

Thanks kerna singgah2 sini. Leave ur comment at comment section so that i can pay some visit to ur blog. 

Orite. Last khamis, aku pergi pekeliling, pegi ke kedai buku Syarikat Kamal utk beli buku for my lil sis.Otw, aku singgah di Masjid Jamek time Asar. So I'm thinking want to make an entry about Masjid Jamek.
KTM Batu 3, Shah Alam
Mulanya nak naik keta, tp tgk langit mcm nak hujan, takut stuck kat keyel, worst case scenario, banjir kilat.pergghh.tak mo tak mo.So aku naik KTM dari stesen batu 3, Shah Alam.

So this entry kind of informative. Even you guys org keyel might be korg tak tahu pasal Masjid Jamek,
unless korg google pasal masjid ni. I don't think peps bother to check it out. Lagipun sejarah masjid ni bukan ada dlm buku teks sejarah sekolah kan.

OK, FYI, masjid ni dibina pada tahun 1909. So, this masjid dah berumur 103 tahun. Lame dah. Lebih lama dari masjid-masjid di taman perumahan korng mungkin.


Masjid Jamek

Pada tahun 2005, Masjid ni dah wartakan sebagai Warisan Kebangsaan dan ianya antara masjid tertua di KL. 
Masjid Jamek
Dibina di pertemuan Sg. Gombak dan Sg. Kelang, masjid ni menggunakan bata merah dan marmar dengan
seni binaan yang sama seperti kebanyakkan masjid di utara India.
Masjid Jamek
Byk penambahbaikan telah dilakukan spt ruang solat dibesarkan dan lain-lain.
Masjid Jamek
Bagi yang jenjalan keyel ni, singgah la sat ka sejid ni utk bersolat, sedikit sebanyak dapat merasai
sejarah masjid ni.Secara tak langsung dpt meningkatkan semangat patriotik. eh, retorik sungguh ayat aku ni. :P
Stesen LRT Masjid Jamek
Till next entry
acap
-skg tgh raikan walimah urus abang sulung, tahniah kpd beliau-

Tuesday, March 27, 2012

DAN lagi novel RAM dah dibace

Salam

Entry yg ni nak ringkas sebab mlm kang nak buat entry panjang menjela. Baru2 ni aku dpt dah idea blog aku ni nak menjurus kpd ape. gitew.

Dua novel ni bg aku superb!. Rahsia Perindu: Memang susah nak follow citer ni. Sampai 3/4 novel, aku dah mula tak percaya pada citer ni. Sungguh novel ni membuai daya imaginasi dan rasa ingin tahu akan kesudahan kisahnye.
Rahsia Perindu dan Hatiku di Harajuku oleh Ramlee Awang Murshid
Seterusnye, Harajuku: pergghhh. Jiwang nye citer ni walau novel ni genre thriller. Ending terbaik de babom. Ending die mcm terasa kene hiris hati ini dengan pedang samurai, nilu lagi shahdu. Semua org nak kan peluang kedua jika sebelumnye tak berapa indah.

Sekali lagi thanks a lot kepada bro Edi Effendi Ishak kerna bagi pinjam koleksi novel2 RAM, ade byk lagi, yg lain2 tu tggu mood membaca dtg aku pinjam lagik. hehe.

till next entry
acap

Lagi novel RAM yg dah baca

Salam

Aih...jam dah kul 4am. mata tak nak lelap. Dalam gelap pun PK jauh2. Sudahnye tak tido2. Godek2 hanset ade byk gambar2 belom published lagi. Pergh, poyo siot aku! lol

Baiklah, novel siri ni juga hasil RAM, best citer ni. As usual, RAM mmg pakar terpakar dlm novel bergenre thriller.

Highly recommanded utk anda2 semua baca pd waktu lapang. Boleh dapat feel dalam2 kalo bace di dalam hutan, di jeram2 sungai atau di air terjun sambil piknik.

Trilogi Tombiruo dari Ramlee Awang Murshid: Tombiruo>Semangat Hutan>Tombiruo Terakhir
Berbanding siri Bagaikan Puteri, aku rasa citer ni lebih romantis dalam genre thriller. Haha.

So, korg ade tak novel2 yg boleh aku pinjam?kejap je aku pinjam, gerenti akan dipulangkan..hehhehe

Monday, March 26, 2012

100th entry!

Salam.

Baik lah, tak perlu citer pasal blog ni dah bersawang bagai. eh!. Thanks to visitors kerna luangkan masa view blog ni. 

Baiklah. Untuk this fresh start aku nak blog pasal novel ni. I took almost a week to finish them all. Thanks to my friend, En. Eddie Effendi, for lending me your collection. hehe.

Siri Novel Bagaikan Puteri dari Ramlee Awang Murshid.

Komen pasal siri novel ni...citer ni best. Masih boleh diikuti. Penulis,RAM, telah menggunakan novel sebagai medium dakwah. tahniah. Highly recommanded.

So kawan2 sekalian...korg ade lagi tak novel untuk aku pinjam...hehehe

till next entry.
acap