Wednesday, January 25, 2012

Teluk Cempedak: v.ForeverAlone

Assalamualaikum

Syukur ke Hadrat Ilahi kerna masih diberi peluang. To all readers, thanks coz luang ur precious time here.

Well, cut the crap dah-lama-x-update-blog-bersawang bagai,this entry aku nak citer pasal my foreveralone vacation last Isnin, pegi Kuantan.

Sebab aku sgt2 nak tgk laut, aku pun pegi teluk cempedak, plan nak pegi cherating, tp mesti xbape happening sane.

Coz aku balek hari. Kalo nak tido situ, cherating mmg best ler.

Tanpa memikirkan isu yg aku just jalan sengsorg, jumpe gak la sorg tuiter sane, aku pun snap la view pictures utk tatapan viewers blog ni.

Enjoy the timelime picture!...

Nak dtg sini tak susah pun. Signboard TC kat Kuantan tu stakat ni tak mengelirukan. Maklumler tempat famous kot. Time dtg, perghh. Kereta byk giler. Byk2 pun there were plenty spaces for parking. Sampai2 bende first aku nak tgk is LAUT.

Cari port nak duduk n santai2. Kat tebing berumput neh, sepanjang situ penuh dgn org. Semua nak dibawah lembayung teduhan pokok rhu. Gitew. Aku terbayangkan pantai spt Bali dan Gold Coast, Aussie,lebih kurang je, cume org kita ne masih belom biase dgn set payung besar dan kerusi malas portable yg biasa dibawa oleh org2 western.lol. And org mesia kan tak suke panas.hehe.

Akhirnye dpt ler port.Demn. Susah nak cari yg paling best. LOL. Time ni semua orang ada. Mesia ada, Indon ada, Myammar ada,  Nepal ada, Bangladesh ada. Like this is 1Asia(except Jepun/Korea)..lol.

Dataran TC, crowded bukan main lagik. Mcm2 ada. Dah mcm Petaling street.

Tak kesah la bape kerap aku tgk, laut tetap tak membosankan. Endless Sea. Jgn lupe selain mata kepala, mata hati pun kene pakai gak untuk melihat apa yg tersirat.



Berbekalkan makanan segera beli, lunch aku ditemani hembusan bayu pantai yang kering tak berbau masin mcm pantai belah atas sikit.heee. Time ni le jumpe budak tuiter yg juga dok jalan2 kuantan hari tu.

Ape lagik, baring tanpa rasa segan ler. View adalah lebih redup jika pakai Shade yg best. Kalo tak mmg berpinar mate dek silaunya pantulan cahaya sang suria dr pasir pantai. Gitew.

See, org mesia mmg tak suke panas, imagine kalo tetibe ramai tourist dari korea, US, dan Europe datang, mesti ruang yg panas depa dok baring dgn kain cukup syarat, berjemur utk tanning kulit. FOC.


Ade bende baru. Byk berubah oii. Ade TV screen besar, and ada burger KING. Sini fast food standard yg lain semua ada. Mmg crowded. Nak2 tempat yg teduh.

Just me and my shadow.ForeverAlone shit. Pftt...

Aku pun dgn rasa suka hatinya turun la sikit pe pantai, konon2 nak pegang2 air. Tapi tak jadilah. kang basah plak suar. Dah la tak bwk spare.


Bestnye TC neh ada benda ni; Jambatan pesisir pantai yg melintasi kawasan batu2 besar. Best ooo.Dulu2, kehadiran pengunjung disambut mesra oleh primates aka kera2. Tp hr tu dtg depa entah mane entah, berhijrah sempena awal tahun kot.

This kind of facility is under construction, but yet pep nak gak lalu, ramai plak tu. Actually agak berbahaya la, sbb benda tak siap. Namun still xde accident berlaku, good thing abt material engineering. 

From the bridge, you can see these kind of view.

Kalo tak silap, dulu jambatan ni made by wood. Skang depa dah ganti dgn metal for its border and then lantai ganti dengan composite material. maybe composed of plastic, seramik and maybe bio-based material. Sgt kukuh and weather resistant.

View from the bridge.





Ade satu part depa belum pasang habis lagik, tapi still org nak lalu. Patutnye authority shut down bridge ni. Haha.aku pun degil masuk gak.LOL.





Lepak sampai malam bhai...LOL.tak de lah. After the bridges aku gi tgk wayang sat kat Megamall BERJAYA. Pastu tetibe nak rase mcm mane suasane TC waktu mlm. Ambek kau. 2kali ganda crowd dtg. Org kata mmg mcm ni kalo hari weekends.


Kanak2 playing at the seaside.

Kat tepi parking ade night market uptown. Besar gak la.Mmg hidup la market ni. Time snap ni pkl 12 bhai. Still, dlm 12.30 aku kuar dari TC, kereta masuk still Q panjang, keta kuar sikit. Hectic lah TC neh.

Baik. itu saje yg nak dikongsi utk kali ni.hehe

Till next entry
acap

Monday, January 16, 2012

RAHSIA keAJAIBan bukit BROGA

Assalamualaikum

Syukur, dalam ape2 pun yg berlaku Allah tetap bagi nikmat. Alhamdulillah.

Baiklah. Disebabkan byk gambar2 dlm handset tak publish lagik, so better do it now.ti lame2 lupe.lol.

Sabtu lepas memanjat lagik bukit broga. last time pegi is last year. This time tempat tu mmg lain la. Edge effect sgt ketara.

Aku pegi dgr member2 blogger, well, as usual, most of them tak aktif sgt dah berblog. Aku rase lah, aku juge akan slow down gak berblog nanti.LOL.

Anjuran En. Feroz, ramai gak la yg join, tapi yg sampai puncak 6 orgn je. So I took few pictures just for my readers of this blogs. Layanzzah!

Mula dgn langkah pertama. biase la tu. Aku pakei sandel ala2 croc je. selesa dan berangin.
Time ktorg naik, lebih ramai org turun daripada naik, ramai yg dtg awal sebab nk tgk sunrise.
Bukit ni ada 3 jenis keadaan hutan, first, kepala sawit (parking lot),then hutan sekunder, n last skali kawasan lalang mcm ni, sampai lah ke puncak.
Akhirnya, sampai jugak ke puncak. Syukurr.Tak la susah mane pun.10 minit pun boleh.Yes. I'm at top of the world. jyeahh!
Cantikkan hamparan dunia. Dunia seindah mcm ni, takkan terjadi secara kebetulan. Mesti ada PENCIPTAnya.
Ada gunung, ada sungai, ada langit, ada awan. Satu ecosystem yg teratur. TIDAK logik jika semua ni tak ade YANG MENGATUR. 
Dalam pada tu, still ramai duk turun dr tadi.
Aku pun pelik la kan, dari mane pulak budak2 seme ni turun. Aku pun turn belakang sbb asyik sgt duk tangkap gambar. Laaaa...puncak atas lagi. Kene panjat lagi ler. Napas dah mcm tak cukup O2.
Naik punye naik dgn gigihnye, aku time ni dah tinggaikan dah geng2 bloggers. Tak de feel la naik behenti2. Ingat ni bas berhenti2 ke? akhirnye sampei gok atas neh.
Time ni, angin dtg lalu. Perghh..Sepoi2 bahasa. Sejuk nikmat tuhan. Tetibe ade org sebelah nyanyi lagu ombak rindu. Defuq!
That was a cloudy day. Mesti sun-rise hunters pagi tadi agak hampa. Mmg dari tadi mata matahari tak nampak dek kerna dilindung awan.
Then, aku rase mcm tak sedap hati je, sebab ade org terus menerus turun, toleh belakang. Perghh..jauh lagik tu. tinggi pulak. ade 2 3 pit stops lagik tu. Teruskan gak kaki.!Chayok!
Then, naik punye naik, napas mcm dah nak putus, lelah mcm nak dtg balek je, kadar memanjat hanya selangkah/20seconds, akhirnye sampai gak. adehh. View makin cantik. Matahari pun dah jenguk2 bumi.
Nampak gunung, banjaran,putrajaya. KL tower, KLCC dan paling mengejutkan, boleh nampak Menara SAAS UiTM. Sib baik tak nampak Canseleri, kalo tak habis mood weekend aku.haha
Im standing in the eye of the world. chewaaahh!!!...hahaha
Dengan rase senang hati aku pun toleh belakang, mane tahu boleh nampak JOHOR ke. Chait, aku nampak aku kene climb lagik. Tak habis lagik upenye. 2botol 100plus dah aku habis kan. Chayok acap!
Sikit lagik acap. Ape yg ajaibnye bukit ni ek(kaitkan dgn tajuk)? Sebab kt sini mcm semua org berbudi bahasa, Mase aku naik, lebih 5 kali org sape, "sikit lagi sikit lagi". Melayu cina india, semua lah. Ajaibkan.
Then sampai satu point kite kene gune tali ni utk sampai ke puncak. Rintangan nilah yg menjadi halangan terakhir utk ke puncak, menjadi sempadan atr a successor n a loser. haha.
tapi tadi, aku tak pakai tali tu pun. Buat semak je. tapi mungkin berguna time nak turun ti.Sampai atas join geng budak sekolah ni jap. LOL.
Then, sampai pun kat sini. Selekoh terakhir menuju puncak gemilang cahaya..eh..bongok la AF.
Akhirnye sampei jugak. Alhamdulillah. selamat sampai kat puncak. 400m a.s.l. (a.s.l : above sea level). Vandalisme? no lah. tu la namanye Expressi Dirimu. Aku nak tulis gak tapi takde likuik.
MasyaAllah. View mmg cantik. Korg pegi panjat la kalo nak tahu and feel the joy n staisfaction. like seriusly. Ohsem!.
One more time, I'm standing in...eh..on a rock!
Aku rase aku lagi tinggi dari budak baju kuning atas batu besar tu. so kira aku lagi puncak ar berbanding die, dan org2 yg dok posing n tangkap gambar tu. LOL
Letih berdiri. Baring lah atas batu. Kalo nak ikotkan nak tido je. Haha.Mane la budak2 lain neh. Berkelah ke kat bawah tu?
snap pic lagik. Semua gambar ni edit ler. Kasik drama die lebih sikit. LOL. Gambar pun nak kene make up gak kan. Kalo org, jgn hanya boleh make up selepas ambik gambar sudah.LOL
Lagi pemandangan. Asyik pandang dgn mata kepala je. Kene lah jugak pandang dengan mata hati. Insaf.
Sampai pun depa. Sampai terus snap pic. hehe. Yg gegurl tu nama dia Sharifah Azzwin Hashim al-yahya. Wah name penuh gitu.hehe. sebelah die Fitri (fb)
Sebelah aku tu plak, tak tahu la sama ade die terlebih gula atau die seorg Ninja. Nama die Nik (fb)
and cameraman tidak dilupakan gak, name die Mieor (fb)
..bersama penganjur en.feroz (fb, blog). Dan bile matahari dah terik, kami pun bergerak turun.
Turun ni mencabar sikit. Kalo b4, sampai getar2 betis. Tapi kali ni sib baik tak ketar2 sgt. vibrate je.LOL. Denai spt gambar dibawah ni is tempat org gelonsor. Tp takde org buat hari tu sbb tanahnye lembap. Hujan kot smalam.
Between pit stop ke pit stop, ade kawasan yg turun naik balik mcm ni.
Sambil jalan2 turun which sini still landai2 lagi, tangkap gambar ler.
Nik jatuh lubang. Mieor terus snap gambar. LOL. lawak tul gelagat lakonan semata-mata depa neh.
Sampai bwh, tgh betis vibrate tak sudah2, snap jap gambar, selepas minum air kepala makcik cina jual kat situ.
Ok.lah. 4th time naik broga. It was fun, dpt kenal kawan2 baru. Harap leh buat outdoor aktiviti lagik. Gambar bawah ni....TROLL face sungguh!!...hahaha.
Gambar ehsan dari fb en.feroz

So that was how i spent my last saturday. Hope can join more outdoor activities later.
so, mcm mane?rase mcm nak mencabar diri sendiri menawan kinabalu broga hill?

till next entry
acap
p/s: berat semakin bertambah je pun nye...