Saturday, March 31, 2012

Masjid di 2 Sungai, KL

Salam

Thanks kerna singgah2 sini. Leave ur comment at comment section so that i can pay some visit to ur blog. 

Orite. Last khamis, aku pergi pekeliling, pegi ke kedai buku Syarikat Kamal utk beli buku for my lil sis.Otw, aku singgah di Masjid Jamek time Asar. So I'm thinking want to make an entry about Masjid Jamek.
KTM Batu 3, Shah Alam
Mulanya nak naik keta, tp tgk langit mcm nak hujan, takut stuck kat keyel, worst case scenario, banjir kilat.pergghh.tak mo tak mo.So aku naik KTM dari stesen batu 3, Shah Alam.

So this entry kind of informative. Even you guys org keyel might be korg tak tahu pasal Masjid Jamek,
unless korg google pasal masjid ni. I don't think peps bother to check it out. Lagipun sejarah masjid ni bukan ada dlm buku teks sejarah sekolah kan.

OK, FYI, masjid ni dibina pada tahun 1909. So, this masjid dah berumur 103 tahun. Lame dah. Lebih lama dari masjid-masjid di taman perumahan korng mungkin.


Masjid Jamek

Pada tahun 2005, Masjid ni dah wartakan sebagai Warisan Kebangsaan dan ianya antara masjid tertua di KL. 
Masjid Jamek
Dibina di pertemuan Sg. Gombak dan Sg. Kelang, masjid ni menggunakan bata merah dan marmar dengan
seni binaan yang sama seperti kebanyakkan masjid di utara India.
Masjid Jamek
Byk penambahbaikan telah dilakukan spt ruang solat dibesarkan dan lain-lain.
Masjid Jamek
Bagi yang jenjalan keyel ni, singgah la sat ka sejid ni utk bersolat, sedikit sebanyak dapat merasai
sejarah masjid ni.Secara tak langsung dpt meningkatkan semangat patriotik. eh, retorik sungguh ayat aku ni. :P
Stesen LRT Masjid Jamek
Till next entry
acap
-skg tgh raikan walimah urus abang sulung, tahniah kpd beliau-

2 comments:

ryan said...

nice pictures

zulfikar hazri said...

aku pernah pergi Masjid ni sekali je kut selama aku hidup, masa darjah 4 tak silap.

padahal selalu lalu situ, parking susah nak singgah.