Wednesday, January 25, 2012

Teluk Cempedak: v.ForeverAlone

Assalamualaikum

Syukur ke Hadrat Ilahi kerna masih diberi peluang. To all readers, thanks coz luang ur precious time here.

Well, cut the crap dah-lama-x-update-blog-bersawang bagai,this entry aku nak citer pasal my foreveralone vacation last Isnin, pegi Kuantan.

Sebab aku sgt2 nak tgk laut, aku pun pegi teluk cempedak, plan nak pegi cherating, tp mesti xbape happening sane.

Coz aku balek hari. Kalo nak tido situ, cherating mmg best ler.

Tanpa memikirkan isu yg aku just jalan sengsorg, jumpe gak la sorg tuiter sane, aku pun snap la view pictures utk tatapan viewers blog ni.

Enjoy the timelime picture!...

Nak dtg sini tak susah pun. Signboard TC kat Kuantan tu stakat ni tak mengelirukan. Maklumler tempat famous kot. Time dtg, perghh. Kereta byk giler. Byk2 pun there were plenty spaces for parking. Sampai2 bende first aku nak tgk is LAUT.

Cari port nak duduk n santai2. Kat tebing berumput neh, sepanjang situ penuh dgn org. Semua nak dibawah lembayung teduhan pokok rhu. Gitew. Aku terbayangkan pantai spt Bali dan Gold Coast, Aussie,lebih kurang je, cume org kita ne masih belom biase dgn set payung besar dan kerusi malas portable yg biasa dibawa oleh org2 western.lol. And org mesia kan tak suke panas.hehe.

Akhirnye dpt ler port.Demn. Susah nak cari yg paling best. LOL. Time ni semua orang ada. Mesia ada, Indon ada, Myammar ada,  Nepal ada, Bangladesh ada. Like this is 1Asia(except Jepun/Korea)..lol.

Dataran TC, crowded bukan main lagik. Mcm2 ada. Dah mcm Petaling street.

Tak kesah la bape kerap aku tgk, laut tetap tak membosankan. Endless Sea. Jgn lupe selain mata kepala, mata hati pun kene pakai gak untuk melihat apa yg tersirat.



Berbekalkan makanan segera beli, lunch aku ditemani hembusan bayu pantai yang kering tak berbau masin mcm pantai belah atas sikit.heee. Time ni le jumpe budak tuiter yg juga dok jalan2 kuantan hari tu.

Ape lagik, baring tanpa rasa segan ler. View adalah lebih redup jika pakai Shade yg best. Kalo tak mmg berpinar mate dek silaunya pantulan cahaya sang suria dr pasir pantai. Gitew.

See, org mesia mmg tak suke panas, imagine kalo tetibe ramai tourist dari korea, US, dan Europe datang, mesti ruang yg panas depa dok baring dgn kain cukup syarat, berjemur utk tanning kulit. FOC.


Ade bende baru. Byk berubah oii. Ade TV screen besar, and ada burger KING. Sini fast food standard yg lain semua ada. Mmg crowded. Nak2 tempat yg teduh.

Just me and my shadow.ForeverAlone shit. Pftt...

Aku pun dgn rasa suka hatinya turun la sikit pe pantai, konon2 nak pegang2 air. Tapi tak jadilah. kang basah plak suar. Dah la tak bwk spare.


Bestnye TC neh ada benda ni; Jambatan pesisir pantai yg melintasi kawasan batu2 besar. Best ooo.Dulu2, kehadiran pengunjung disambut mesra oleh primates aka kera2. Tp hr tu dtg depa entah mane entah, berhijrah sempena awal tahun kot.

This kind of facility is under construction, but yet pep nak gak lalu, ramai plak tu. Actually agak berbahaya la, sbb benda tak siap. Namun still xde accident berlaku, good thing abt material engineering. 

From the bridge, you can see these kind of view.

Kalo tak silap, dulu jambatan ni made by wood. Skang depa dah ganti dgn metal for its border and then lantai ganti dengan composite material. maybe composed of plastic, seramik and maybe bio-based material. Sgt kukuh and weather resistant.

View from the bridge.





Ade satu part depa belum pasang habis lagik, tapi still org nak lalu. Patutnye authority shut down bridge ni. Haha.aku pun degil masuk gak.LOL.





Lepak sampai malam bhai...LOL.tak de lah. After the bridges aku gi tgk wayang sat kat Megamall BERJAYA. Pastu tetibe nak rase mcm mane suasane TC waktu mlm. Ambek kau. 2kali ganda crowd dtg. Org kata mmg mcm ni kalo hari weekends.


Kanak2 playing at the seaside.

Kat tepi parking ade night market uptown. Besar gak la.Mmg hidup la market ni. Time snap ni pkl 12 bhai. Still, dlm 12.30 aku kuar dari TC, kereta masuk still Q panjang, keta kuar sikit. Hectic lah TC neh.

Baik. itu saje yg nak dikongsi utk kali ni.hehe

Till next entry
acap

10 comments:

~Filzati Zulkepli~ said...

wuahhh! bestnya picnic tepi pantai! lama dh tak pegi melepak tepi pantai time sunset. best oo ^_~

Edy Fee said...

siyes lama giler dh tak pg...last aku ase lpas spm.huhuuh cun kan tempat dia..mlm pon rmai org

iMah said...

setaun duk pahang..
tp xpenah sampai kat TC pun..
=/

FaizalSulaiman said...

saya dengki ngan anda, cap!

best ok!

Muhammad Saiazuan Norhalik said...

cantik tmpat ni.. xprnah g pn lagi..

Mie Hishamuddin said...

waahhh!! lawanya gambar!

EJA said...

uhh bestnya teringin plk nak ambik cuti lama nak bercuti sakan..jemput ziarah entry santai saya kali ini

http://menulisdenganhati.blogspot.com/2012/01/alhamdulillah-dengan-sekali-lafaz-aku.html

safwanmahzin said...

wahhhh sakan..=)

hanaahmad said...

wah, best. gambar semua cantik. tapi kalau dibesarkan lagi cantik. ;)

hAniEy IzhAr said...

cantik upenya pantai2 mesia ni..:D bile nak sampai teluk cempedak plak ni.. ;P (sambil mengira hari)