Monday, January 2, 2012

ape yg diTANAM, itu yg diTUAI 2012

Assalamualaikum

Syukur kpd Ilahi kerna 2012 masih hidup lagi. Kepada readers, thanks kunjung ke blog ni. Header xde lagi, nak buat jap gi.haha

OK, i tot, citer 2011 xnak citer kat 2012, tapi disebabkan koleksi gambar dlm henset byk belom publish(ceh, mcm editor majalah plak kan).

So, kene la publish gak kat ruang blog yg tak berbayar neh. Haha.

Last week kot, gi balek kmpg, kat kmpg durian tikus, temerloh, otw ke triang. Jln ni famous dgn jualan ikan patin. Dtg la.

So, berkebun la sikit2. Lame dh pun tak pegang cangkul. Teringat dulu2, rajin je berkebun, tak pakai cangkul pun, pakai mouse, kelik2 dpt hasil, FarmVille. Epic game of all time!

 (Kali ni nak tanam ubi kayu dan serai je pun, sebab tak slalu ada kat kmpg, ubi kayu n serai ni leh jaga diri mereka sendiri.)
(senang je pun ubi kayu ni, ambek mane2 btg ubi kayu, pastu timbus je mcm tu, kalo tak silap, ini percambahan melalui rhizome. yeke?..haha)
(kejap je, 2minit dh dpt timbus 2 tempat ubi kayu. senang kan..haha)
(pastu tanam serai plak, serai pun ambek je pokok dari akar die dari rumpun serai yg lain. Mudah, dua tiga btg serai sekali dgn akar leh tanam dlm satu lubang. Serai kene tegak la ek, sebab serai tumbuh takde kona kona...haha..kona kona)
(senang je serai ni, 10 minit dah dpt 10 serai tanam, kejap je pun, peluh pun lum kuar lagi.hahaha. Nampak sgt tipu nye.haha)
(dalam cangkul2 tu jumpe la haiwan pengembur tanah ni. Penting haiwan ni. So, aku tak ambek la buat mancing ke ape. biarkan die hidup)
(eh..jumpe lagi mr.cacing...)
(selain mr.cacing, aku jumpe treasure...yeahhh...sebiji guli)
(laman umah sepupu/makcik)

Oklah, hari ini selasa yg tak bape nak selesa. 2012. yeahh...same je bagi aku, cuma tahun ni akan tempuh so much things yg BIG DEAL.

wish me n you all the best for this year.
love n peace yall!

till next entry
acap

8 comments:

hyz said...

dah lama x bercucuk tanam.... suke giler tanam2 ni

EJA said...

wah rajinya dia..org tua2 kata tak rugi klu berjasa pada tanah sbb dpt juga hasilnya kan..hehe (^_^)

Dunia Realiti a.k.a Elih said...

Rajinnya..rasa nak tanak serai jugak lah esok ni hahaha...dah lama tak memancing guna cacing tanah ni..LOL..

fa said...

adoi, awak buat saya teringat mak saya..dia suka menanam..rindunyer

asyraf ahmad said...

@HYZ

kalo duduk bandar mmg susah sikit la nak tanam menanam neh. hydroponik pun dah tak famous dah skang.sgt melecehkan.

so, try la tanam smthg. tanam timecapsule pun boleyyy...

asyraf ahmad said...

@EJA

hai eja(teruja awek cun komen entry sy)hahaha..gurau je.

betol2, setuju. berbudi kpd tanam, ade hasilnye, tp tu la, kmpg jrg jenguk lah. ubi kayu plak tu, takot haiwan babi tu la dtg malam2 menyodok...harap2 babi2 tu tak detect ade ubi kayu situ...LOL...

asyraf ahmad said...

@DUNIA REALITY aka ELIH

Serai pun OK gak tanam, even tak slalu guna serai time masak, tp saje nak lepaskan rindu pada hobi mencangkul dan kepuasan tgk benda yg ditanam tumbuh dgn riang hati dan berseri seri.eh!melarat plak..hahaha

memancing...adehhh..5minit aku dah give up dah...hahaha

asyraf ahmad said...

@ FA

rindu mak sebab tgk berkebun.waaa.so ape lagi, jom berkebun supaya bertambah2 ingat pada mak awak.kannn.
jom berkebun!