Monday, December 31, 2012

Critical...

Assalamualaikum

Lama dah tak rase betapa kritikalnya mcm saat ni
My exam schedulu (kpd yg berminat nak tahu)..lol

Rabu: mlm - Finance Mgt
Khamis: mlm - Human Resoruce Mgt
Jumaat: 
Sabtu: Pagi dan Petang - Mgt Info. Sys. & Marketing Mgt.

Then cuti seminggu...
Time degree xde la rase kritikal mcm ni kot

Thursday, December 27, 2012

Gunung Nuang: Pushing the limit...

Assalamualaikum
Yeay...ade bahan utk update blog...
entry kali ni pasal kembara mendaki gunung nuang,
hulu langat, selangor
pada hari krismas lepas
(25 Dec 2012)
bersama 
(Wan, Man, Sam dan Izwah)=geng marathon
Sampai pukul 6 lebih..subuh situ je
thanks kepada Wan kerna sudi tumpangkan kereta
at first, bfast kul 5 di pelita, ampang point
gather2 situ dulu, then gerak ke hulu langat
kat hutan simpan tu kene bayar yuran masuk
RM 1 only
kene register nama, IC, tarikh masuk and keluar
do n don't notice
ni pintu gerbangnya...ni dlm pukul 7lebih.
kat hutan still gelap
ready for the challenge
aku mmg tak expect ape2 pasal gunung ni
of coz this is 1st time
frankly, agak underestimated gak la dgn gunung ni
maybe bcoz of previous exp kat taman negara gunung tahan
but, personally, first timer is disadvantage
ape2 pun, the plan was 'redah je'
kat trail, rasenye susah nak sesat sbb sepanjang trail akan ade symbol kura2 ni.
so just follow the kura2
yg ni kat kem ape ntah, kem lolo kalo tak silap...lol
tapi kat sini ktorg rehat2 jap lepaskan letih
panjat punye panjat sampai kem pacat.
sini pun rehat2 gak...lepas kem pacat ni
baru la climbing and hiking yg paling mencabar 
dlm sejarah hidup aku
hahaha...
Izwah sampai takat kem ni je..
Sam temankan dia turun lepas tu

jumpe haiwan kat bawah ni
ulat gonggok besar gila
Power of mind, nasib baik aku dah set kat otak 
utk sampai kat puncak
kaki dah vibrate, trail sampai tahap climbing
for me la...the challenge is
aku panjat tapi tak tahu bile nak sampai
just do it
letih aku rehat jap, then sambung balek
and 'give up' was not an option
see...the power of mind 
and of coz...dengan izin Allah
time ni Wan dgn Man dah lame sampai
akhirnye sampai jugak
sian team members lain yg dah sampai lama
membeku depa sebab sejuk gila
sbb nak tggu aku sampai puncak
kat atas tu mcm ribut, angin kencang, 
pokok goyang2, kabus tebal 
and sejuk plus
hujan plak dari kem pacat lagi
i took about 5 hours utk sampai and 5hours utk turun
bros yg guide, Man dan Wan of coz lagi pantas catatan masanya
die org otai marathon...
so, time lepaskan lelah tu, aku join team pakcik2 chinese
depa very supportive
sbb aku tak bape nak nampak sign trail
so ikot depa jelah
about 10 mnit before reach the peak, 
there was where i pushed my limit
time tu kaki dah vibrate, naik sikit aku rest naik sikit aku rest..
hahaha
the details of the peak...
rasenye tinggi tu tak penting
yg penting, yg perlu diambil kire is the obstacles along the trail.
lain gunung lain halangannya
total distance naik is 10km, so pegi balek is 20km

sampai lah saat tulis entry ni
satu badan sakit2...hahaha
still xtahu bape berat turun
rasenye naik ade lah
dasar pemalas nak exercise mcm ni la...
tapi, aku masih ade niat nak naik lagi
thanks a lot to Wan and Man atas bantuan 
dan sokongan yg dberikan.
wah...lol

ok..till next entry
nak smbg study plak.


acap


Tuesday, December 18, 2012

kisah seram hantu megi


lame dah wei koi tok update belog ni...
selama tok makan megi
so, smalam tengoh malam hujan sejuk,
perut lapar gile
plan nok kluo makan mamak
tgh nok ambek baju,
ternampok sepeket megi
serius...koi lupe dah bile koi beli megi tu
sebab kat luo tu sejuk ngat
koi pun tok jadi la kluo
makan megi pun bes
dalam nok rebuih megi tu
baru koi pasan yg koi xde mangkuk
gerpu ngan sudu pun takde
koi pun pelik, dulu mcm ade..entoh la
pastu koi pun peroh otok koi
cam mane la koi nok masok megi ni weii...
pastu koi nampok cerek letrek tu
cerek letrek tu pun owang sewa bilik sebelum ni kasi
koi ambek je, lgpun koi mmg xde cerek letrek time tu
yg koi riso ni, kalo koi masok air panas
koi nok makan megi tu dalam bende?
air doh gelegok dah dalam cerek tu
koi pun dgn otok koi yg pandai ni pun
terus masok kan megi tu dalam cerek gelegok air tu
setel masalah...
ni gambonye...
lepas tu rase mcm dah lembut megi tu
koi buboh perencoh die...
gambo dgn perencoh tu tak daye koi nok letok sini
burhok ngat...
ape yg penting, megi tu sedap!nomnomnom
koi makan megi dlm cerek tu je...
hantu betol la makan megi dlm cerek letrek..


acap
p/s: exam start 2jan13

Tuesday, October 23, 2012

tell u what : manga

entri kali ini pasal manga yang aku bace and follow
walau dah tua, tapi masih bace komik...aku ape peduli..
hahaha

berikut adalah senarainye

1. One piece
mengisahkan seorang lelaki yg ingin menjadi raja lanun, telah makan buah syaitan secara tak sengaja dah mendapat kebolehan untuk melenturkan badan seperti getah.

2. Bleach
mengenai seorang budak sekolah yg dilantik menjadi shinigami ganti, telah naik pangkat dan mendapat kuasa seperti shinigami tahap tinggi

3. Naruto
mengisahkan seorang remaja yang mempunyai kuasa syaitan ekor sembilan dan perjalanan hidupnye dan menentang kejahatan utk melindungi orang yg tersayang (tergelak aku buat ayat cenggini..lol)

4. Fairy Tales
kisah ahli sihir dan kelab ahli sihir fairy tail yg berusaha memperbaiki prestasi kelab dan menentang kuasa jahat (LOL)

4. Toriko
kisah pahlawan makanan di dunia makanan dimana makanan yang sedap dan susah didapati menjadi matlamat tertinggi semua orang di dunia itu...mereka juga menentang kejahatan

5. Cage of Edan
kisah sekumpulan budak sekolah yg terdampar di pulau yg misteri bersama 300 penumpang kapal terbang yg terhempas, mereka berusaha mengungkai misteri pulau itu dalam usaha untuk pulang ke pangkuan keluarga. hahaha

6. The Breaker: New Waves
kisah seorang pewaris takhta kongsi gelap yg paling kuat di Jepun yang berusaha untuk meningkatkan potensi diri dan menyelesaikan konflik antara kongsi gelap kongsi gelap. Malangnye, kongsi gelapnya kene dibenci oleh persatuan pakatan kongsi gelap. Bagaimane die hadapinye???

7. Tower of God\
mengisahkan satu dunia dimana orangnye berusaha untuk mendaki sebuah menara. Puncak menara adalah matlamat tertinggi dalam hidup dan mereka sanggup menggunakan apa saje cara untuk sampai ke puncak.

8. Paranormal Investigation

kisah seorang polis korea dan rakan2 yg menyiasat kes2 berkaitan orang yg telah mati yg tidak dapat diselesaikan oleh polis biasa even CSI miami, new york dan las vages...eh!
9. Magician
Kisah zaman medieval/dark age dimana orang yg ada kuasa magic. Mereka menentang kejahatan pemerintah.

10. Gamaran
kisah seorang budak samurai yg genius dan menguasai teknik pedang tahap tinggi. Namun ayahnya telah membunuh persatuannya sendiri untuk memerintah negara. Kini, anaknya itu ingin membunuh ayahnya dan menyelamatkan dinasti maharaja jepun.


hahahaha...kadang2 rase mcm "knp laaa aku bace komik neh"...hahaha
ok lah...nak sambung bace komik...email notification new updates manga dah sampai...
hahahaha....

acap
p/s: bace Quran lagi bagus... :D

Tuesday, October 16, 2012

tell u what...

Assalamualaikum n good day

tell u what...im boring rite now
so i wrote this entry.. haha
 bile aku bosan aku gi sini, renang2 di kolam upm. suke dalam yg 6m tu.
 bile rase mcm tak tahu nak buat ape utk letih kan badan, 
especially waktu malam bile dah study takde mood,
kolam renang p6, putrajaya aku shoot
 yg ni plak bile dah mati akal giler, gi main skuasy dgn dinding,
pastu gi nyibuk org training, aku selit same.
kene kitai bukan masalah
 hahahaa...ni time mati kutu
saje nak buang mase, semangat fokus nak kejar rekod baru
 ni buah rambutan muda
tak tahu la nape aku tepek sini
 this one never boring tgk...lol
kebetulan terbukak running man...layankan jelah

tu je utk entry ni
bye2

acap

Friday, September 21, 2012

INZAL dengan BATANG Kelapa

Assalamualaikum

Lame dah tak berupdate. Tetibe semangat menulis picisan dtg.
Yaa...inzal dgn batang pokok kelapa. Nak2 yg baru ditumbangkan.
So byk part pokok kelapa boleh recycle. Fakta pokok kelapa pokok 1001 guna,
fakta umum dari kecik lagi. kan???

Kalo bebudak moden tak tahu la kan, ni dipanggail pelepah daun kelapa,
sepelepah.

Ape lagi, aku pantang tgk sepelepah daun kelapa ni. Nak buat penyapu lidi.
Entah kenape entah suke sgt buat penyapu lidi.
Padahal vacuum lagi efisyen dan hightech.

hah...hambek kau.belambak pelepah.boleh buat 3 penyapu lidi neh.

nak potong helaian daun2 ni ade care. saje nak bagi tahu.
semua org serba serbi tahu kan.

pastikan helaian2 daun menghala kebawah, bukan ke-atas.
kalo ke-atas susah. Cube la try.

Buah2 nye semua mude.Ape lagi, inzal memuncak.
Sampai terkeluar air. Air kelapa enak sekali.

Nak tebuk buah kelapa ade care. Lebih senang ikut bawah bukan ikut atas.
Alah, org biasa buat. tusuk belah bawah kan.

Skill memotong aku tak bape bagus. alah. asal terbelah sudeh.
Dah terbelah isi nye diratah setiap penjuru dinding.

Ikat semua daun2 kelapa utk proses utk jadi lidi.
biasenye kumpul daun nampak byk, bile ambek lidinye je,
sikit je. So ambek la 3 4 ikat.

Habis air, isinya pulak kene bahan. Klimaks.
Redi utk belah ala2 samurai. Narutooo!!! Kurasaki Ichigo!!

hambek kau. Tak center langsung. Biasa lah, kadang2 cantasan tersasar sedikit.
Tapi yg penting isinya terdedah senang dikukup.



Mak cik tanpe disedari tgh masak ikan patin gulai tempoyak.


Kalo yg slalu berjamu, kalo sakit tak makan panadol, mesti tahu
ape dlm periuk ni kan. Jus misai kucing. Baik utk kesihatan.

Umbut kelapa. Bawak sebahagian balek umah. Kadang2 je aku gemar
makan bende ni. 
Tak sangke, batang kelapa, luar keras, dalamnye lembut.
Harap anda tak begitu.

Kelapa muda dan tak berape nak tua yg tak dpt nak bwk balek
sbb bonet dah penuh

Inzal tak?
budak Keyel tak kot...


acap
-modest-

Sunday, August 26, 2012

Ingatkan dah mati

Salam semua

Ingatkan dah mati...siape? eh, bukan sape2 lah! tapi blog ni..haha...yup lame tak update...ayat biase, org kate blog dah berabuk..the heck!...internet mane leh berabuk...

punca tak update..busy beb...busy lah sgt...hahaha..baik...aku nak sambung stadi...stadi?eh!...student lagik ke?iye..upm beb...mohon mudah2 belaka..esok exam wehhh!...doakan aku ek..TQ singgah2 santai buang mase sini...hehehe

@acapclapclap

acap
whatever.

Sunday, April 22, 2012

More random...

Salam

Bersyukur kepada Allah atas kehidupan ini. Tq kepada yg sudi view blog ni, ruangan komen dibawah tu jgn dibiarkan kosong yer. :D

Baiklah, entry kali ni pasal random, byk gambar aku snap tapi nak buang sayang, so sebelum nak buang aku better abadikannya di dlm acapsuur. :D


 -apartment mutiara anggerik, kat seksyen 15, shah alam. ade member stay sini, bile bosan lepak umah die. haha.

 -sape yg biasa tgk lelepak kat ecurve mesti tahu kat mane ni. yes.kat the curve.that was my first time dtg the curve n tgk wayang.ohsem place, it integrated with the curve,ecurve and ikea. nice place to hang out especially time byk duit belanje.hehe

 -these are tiket wayang tgk kat the curve tu, the grey not bad, haywire, sucks!

 -ok,this is kat office lama kat cubical aku tu ade printer laser ni, bile rosak, budak tu pandai repair.haha 

 -ini buku my lil sis yg beli, tgk nama author mcm same berminat nak bace, dah bace habis, it is compilation of entries of his blog. the great thing is penulisan dia forward, get to the point. Saranannya: sudah tiba masanya utk kita hidup mengikut suruhan Allah.
*insaf...
 
 -this is at pUsat Islam, UiTM skang dah digelar masjid. luar di mcm petak2 je, tapi dalam designnya sgt cantik.

 -this, rasenye semua tahu. Masjid Negeri, Shah Alam.

-ni kat umah, temerloh, bawah rak kasut tu, mak aku bela sekor kucing yg beranak. Setahu aku, last2 semua anaknye mati keras. sian. mak kucingnye entah mane entah.

 -kereta kecil warna merah ku...haha.time ni hujan lebat giler kat temerloh.
air longkang limpah2.

 -antara benda yg aku suke adalah hujan.
mungkin time kecik2 dulu, aku slalu mandi hujan,
mak takde sebab ngajar kat skolah sesi petang, 
so, boleh dikatakan setiap hujan aku mandi.
dan setiap kali nya, rasa mandi hujan berbeda-beda.

 -ok, back to shah alam. kalo jogging kat tasik seksyen2 tu,
mesti sampai kat sini, lepak2 melayan angin sepoi2 bahasa.

 -org kate tu bangunan theater.aku pun malas nak bicara.

 -this one is gerai burger kat seksyen 9.
jarang2 beli kat sini. bile lalu je.

 -one day hari tu, cermin kereta kecil warna merah ku retak.
suspek, mamat yg potong rumput. tak berkecai sbb tinted.
Still melekat lagi, sempat la sampai kedai tukar cermin.

 -adehh...ujian.

 -tukar kat seksyen 24, dr.cermin nama kedainye.rm 150 terbang..
*redho....

 -rasenye gambar ni dah lame kot...ni kat Pantai Teluk Cempedak, Kuantan.
datang malam2 saje lepak utk dibuai angin laut. yelakan,
nak org belai takde awek..
 
 Ok. this one is kat RnR Gombak dr pahang. Nak ke Penang, hantar adik
ke rumah sewa baru die, praktikel disane.

 -pegi dgn ayah singgah jap kat taman boltan,solat subuh.

 -pastu terus drive menghala utara. singgah jap di RnR kalo tak silap
err..aku pun dah lupe RnR mane neh.
 
 -rehat lagi

 -tekan2 minyak sampai gak kat tol jambatan epic malaysia ni
this is my first time sampai Penang.

 -kind of excited kot naik jambatan ni. Dari jambatan ni boleh nampak view yg lawa.
Nampak Penang sepanjang pulau.
 
 -this one is epic.

 Also this.

 -and this..ronda punya rondaa, one way je jalan2 sini. google tidak berguna lagi.
Even direction GPS pun tak betol.tak update mungkin.

 -not bad penang. Org kate Hong Kong Malaysia. ade TimeSqure.

 -sampai pun kat Penang Medical College. Saje nak jalan sini
so that my lil sis tahu jalan dulu sebelum drive ke sini esoknye utk
register.

 -then, solat jap after makan nasik kandaq.lupe dah sejid mane ni.

 -Ok, back to shah alam. Pejam celik dah 6 tahun duk s.alam
seriusly aku perlu environment baru.

 -ni kat Toran cafe, seksyen 13, western sini terbaik tapi harga agak mahal
utk budget student.

 -yg ni plak jalan Alam Impian, time ni jalan jam, ditambah dengan matahari
shine direct from in front.perghh.Shade mane shade?

 -yg ni plak kalo tak silap was dekat Pak Li kopitiam, seksyen 7.
aku suke sgt minuman coklat. Entah la kenape. org kate mcm budak2 
suke minum ice blanded, ais krim on top...haha.sedap kot.
hahaha

 -yg ni abang sulung nikah, awal bulan ritu.

 ni plak aku tak tahu. gambar ni snap time aku tak boleh tidr malam. 
bilik aku kat umah temerloh tu mcm bangsal atas rumah.hehe.

 -ce tgk tajuk buku2 tu, rasenya aku pun nak buat buku gak lah.
tajuknye "how to pakai baju" atau "Anda dan twitter"
hahaha

 -just big apple donuts.

 -ni kat taman chatin, mentakab. Tiap2 petang, kalo rajin aku main lari2 kat sini.

 -just my tweetdeck...kalo bosan ni la jadiinye...

 -this one is kat klinik mentakab.buat medical check up.
syukur, masih sihat. moga sentiasa sihat.

 -star mall mentakab. kat sini aku tgk citer battleship.sini ade GSC.
time beli tiket wayang,rase mcm aku tak berada di temerloh.

-ok back to shah alam.this one is kat jalan HICOM. jalan sini dah siap.
lawa. lancar. tapi selancar mane pun, kalo ade emergency jamm jugak
nak2 kalo jammed kat depan traffic light mcm dlm gambar tu.
 
-this one kat umah abg sulung, kat klang, taman sri sentosa. kat sini ade seekor mak tunggal anjing
bersama 3 ekor anaknya. Anak2 die suke dtg kat org.konon2 kite sudi main dgn die lettew.
shuhhh shuhh!

hehehe.OK...letih menaip. till next entry.jgn lupe follow my twitter acapclapclap utk tuit yg menyampahkan dan menyakitkan hati.
hehehe

acap
p/s; tak sabar nak jd warga UPM...hehe..