Saturday, August 27, 2011

...sekat...2

Sesuatu perkara mesti ada timbal balik
give n take, karma dan lain
keseimbangan.

Kadang2, kegembiraan bukan sesuatu yang kekal
selepas gembira mesti ada duka

Namun, zon selesa/comfort zon adalah sesuatu yg lain
sebab kita tak tahu zon selesa ini adalah positif atau negatif

dan, semasa sahur tadi, makku membangkitkan perkara,
perkara sambung master
saya tertanya, adakah ini positive atau negatif
mula kepala ku kembali memikirkan hal ini.



Thursday, August 25, 2011

...sekat...

kita tahu yg kita mesti diuji utk tahu takat mana kita ni,
dlm masa yg sama tak semua org prepare utk diuji,
dan akhirnya, tak semua berjaya melalui ujian, termasuk yg bersedia atau tak.
Sebenarnya, kita boleh tahu ujian apa yg akan kita lalui
Kita boleh agak, semua berkitar disitu je.
ya, kita lemah, tapi jgn jadi terlalu lemah utk tidak dpt kenalpasti
samada itu ujian atau tak.
ya, kita lemah. and itu lah sebabnya kita kene diuji.

Tuesday, August 23, 2011

Simplifying my blog....

well,
here're the things
I'm planning to make this blog simple
I'm starting to consider what my blog is all about. It's about pic as usual, that i can't see it related to it anymore

I'm gonna do something....

Happy fasting dudes n buddies...!!

Monday, August 22, 2011

" Blogwalking sebelum raya"

Segment dari Blogger famous lagi cantik...mesti lah kene join....click banner diatas je.


Minal Aidin Wal Faizin

Selamat Hari Raya Aidilfitri
Maaf Zahir & Batin

Friday, August 19, 2011

Jom Join Bloglist Birumuda91 dan Menangi Hadiah Misteri


Nak JOIN kelik kat banner atas...

Ade hadiah misteri tapi birumuda91 dah bagi tahu ape hadiahnye...so..tak misteri ler

tempat pertama : 10 ringgit
tempat kedua : 5 ringgit

Perghh...misteri dan sgt BEST tuu...jom join cepat2!!!

Thursday, August 18, 2011

Better subscribe atau Better Tak subcribe ?

Assalamualaikum semua

Selaku blogwalker yg tegar, saya mmg suke isi ruang komen entry2 di blog2 yang menarik. Namun sejak akhir2 ni,(sejak membuat blog baru ni + usaha utk tambah follower 5k utk ramadhan ni, ada satu kesulitan yg aku hadapi.



Disebabkan tabiat aku, selepas komen mesti aku subscribe, menyebabkan gmail aku penuh dgn update2 komentar2 dr blogger2 dekat entry2 yg aku komen. Cecah 500 dlm masa satu hari je(nampok beno nipunye)...

My point is, my gmail crowded, dah susah nak trace non-blog-things email. Makanya, soalan?adakah aku wajar utk subscribe stp kali aku kemon komen?

Apa rationalnya utk kite subscribe benang2 (threads) komen?

Oleh itu, aku cuba nak close up perkara ini. Mula2 aku telah kenal pasti jenis2 komen yg ada di sekitar alam maya ni dan ulasan sama ada perlu tak kita nak subscribe thread komen sesebuah entry.

1. Komen yg betol2 komen:
Utk komen yg cenggini, better tak perlu la kot nak subscribe, unless u rasa yg kolumnis(penulis entry) akan respond ur komen. Tapi jika entry to HOT entry yg dpt hit 1 juta, baik tak payah. Menyerabutkan gmail je.

2. Komen join segment/GA/CONTEST/ dll
Selaku peserta, better tak perlu demi mengelakkan gmail anda serabut. Unless anda malas nak bukan balek page tu, tapi nak tahu URLs peserta2 lain utk promote/tambah followers. Tapi ce bygkan kalo beratus2 org join dalam masa seminggu, PERGHH...serabut gmail anda..

3. Komen yg menanya soalan(wtf)
Jika korg suke tanye kolumnis kat ruang entry, dan korg berminat nak tahu ape jawapan kolumnis, maka subscribe la entry tu. Kalo tak, kita tak tahu kolumnis dah jawab ke belom. Lagi pun mostly of us tanye just ala2 je kan. Tak jawab pun tak pe. Bukan kaunter pertanyaan pun ruang komen tu at the first place..LOL

4. Komen IFU,UFI (I follow u, u follow i)
Yg, ni ..emmm...susah nak cakap. tgk keadaan. Kalo thread tu byk komen2 mcm di atas better tak perlu subscribe. Alternatif lain, post komen IFU>UFI ni kat entry lain, so that kolumnis still tahu kita dah follow die dan nak die follow kite balek.

Dengan ini, selaku blogger budak2, sy amat menyokong fenomena IFU>UFI kerana blogger2 lama(yg ramai followers) pun naik sebab benda2 ni jugak. In positive way, i call it MUTUAL BENEFITS...

5. Komen yang MEMBINA
kalo anda suka memberikan komen membina, tak perlu subscribe kot. rasanya takde ape2 reply yg menarik pun daripada komen membina, kecuali ucapan TERIMA KASIH atau kene fire balek "BAJET BAGUS LA KAU....LOSER!!!"

6. Komen ...(aku pun tak tahu nak namakan ape komen ni)
Komen2 diatas slalunye dpt dilihat di FACEBOOK...ada juga blogger2 ni menjadikan ruang komen sebagai ruang utk chat. Kadang2 tgk panjang menjela-jela je thread komen entry depa..bukak2...ler...duk chatting rupenye...ingatkan mmg beribu-ribu org view and komen entry die...PFFTT

7. Komen CRUSH dgn pemilik blog
jika anda tulis komen mcm ni....crush punye pasal, makanya subscribe je lah....mane tahu sangkut ke kan...hehehe

dan banyak lagi jenis2 komen yg lain seperti komen maki2, komen syok sendiri, komen promosi blog sendiri, komen salah topik dan komen mcm tak tahu status penulis entry...wtf.

Makanya aku simpulkan, jika kita berminat pada certain entry dan penulis entry akan reply stp komen, so subscribe la, so that kita dpt tahu various komen2 n responses from variety of people rite.

Kalo penulis tak berminat utk reply komen pada thread yg sama, atau topik entry ringan2 je dan tak menarik, better tak perlu subscribe atau memberi komen SOALAN, sbb jika ramai yg komen, ianya akan menyemakkan gmail anda(in case anda pakai gmail)

Oleh itu, terjawab sudah persoalan aku...mungkin ade2 sape2 nak beri komen ke?hehehe...nak subscribe tak entry aku agak2???hahaha...mesti lah tak...so, better komen betul2 komen instead of komen bertanya soalan.

Sebab, jika anda tanya dan anda tak subscribe, mcm mane nak tahu aku jawab or tak soalan yg anda tanye kat ruang komen entry? got the point?...

till next entry...

Tuesday, August 16, 2011

Berbuka di Masjid ...

Assalamualaikum semua,

Bukan la nak makan free atau nak jimat duit, tapi berbuka di masjid
ada byk advantage.

1st, tak perlu masak kat umah, time puasa kan letih, so boleh la rehat2
sambil menanti utk berbuka.

2nd, dapat jemaah maghrib di masjid pada awal waktu. Mostly masjid, bila
masuk waktu berbuka, depa mkn makanan yg ringan2, pastu solat then
baru makan makanan yg berat2.

3rd, dapat amalkan byk sunnah Rasullullah. Berbuka dgn kurma. Kadang2, membeli
makanan di bazar utk berbuka, kita terlupa akan kurma. Ada juga masjid
mengadakan makan dlm talam, dan lain2.

4th, membuatkan kita bersiap siaga utk ibadat malam hari lebih awal. Biasanya, b4 gi masjid,
kita mandi2, pakai baju utk solat, then gi masjid. After maghrib, lepak kat masjid,
ngaji, zikir, etc, which are better than berada di tempat2 lain.Then terus sambung isyak n tarawih.

5th, menanam rasa humble/rendah diri. Coz kita berbuka dgn rezeki yang disedekah oleh
orang lain. Tak ke rendah diri tu, walaupun kita tahu poket kita pun tebal jugak.

Banyak lagi la hikmah lain, antaranya yg paling nyata, kalau lah takde org nak
berbuka di masjid/surau, mcm mane org lain nak dapat pahala/berkat memberi orang makan
berbuka yang disarankan oleh Rasullullah.

Jika lihat di luar negara, berbuka di masjid adalah agenda negara seperti di Iran.
Di Makkah pula, orang berebut2 nak menafkahkan harta bagi majlis berbuka puasa di masjid.

Islam itu Indah.

acap

Lagi KAD RAYA utk anda ....

Setem BUNGA TIGA BULAN Hydrangea macrophylla

Tadi baru je post kad raya...
Kad raya simpanan b4 ada 100, then 70 dah post,
so tinggal 30 je ni (boleh percaya ke citer ni??) hehe

so, kepada follower2 aku yg hensem n cun...
if nak kad rayo from aku, sonang jo...
just email ur 

(1) address + name 

(2) Blogger name
(utk pastikan u dah follow aku di follower list) 

(3) Blog URL 
(so that aku can follow u backif aku not follow u yet)

to my gmail:

acap.87.asy@gmail.com

cepat2 sblm habis
Semoga suasana ambang raya ni lebih meriah
dengan kehadiran kad aku .... 

>,<

Friday, August 12, 2011

Kad Raya utk anda sebagai tanda TQ so MUCH ..!

Dapat kad dari org atasan di pejabat...dari VC UiTM...maka, saya juga nak bagi korunk kad raya supaya meriah sikit dunia blogging di ambang Aidilfitri ni...kelik SINI utk menjadi salah seorang penerima yg bertuah....
Posted by Picasa

KAD RAYA POSTAWAY -limited(save budget nak beli kuih raya)

Assalamualaikum...Salam Jumaat.

Memberi KAD RAYA kepada BLOGGERS is really something SPECIAL rite. Bukan mcm yg biasa, kita post kepada kawan2 dan saudara mara yg kita kenal. BUT, BLOGGERS...??well, kita kenal as a BLOGGERS...which is the OWNER of particular BLOG or SITE, but certain BLOGGERS yang kita well known is different story lah which falls into regular.

Bottom point is, KAD RAYA is a tradition rite. It represents the sender him/herself with wishes and much more. For me, kad raya in whatever forms are the same, the important values are still maintained. Nak jimat kos, pakai versi digital/maya, nak lebih fizikal, guna POS. It's a matter of preference. Yg penting UCAPAN, DOA, INGATAN dan JALININ itu sampai kepada penerima dan ianya mestilah IKHLAS.

However, for matter of EXCITEMENT, EMOTIONAL dan byk lagi feel2 yg abstrak, adalah menjadi satu KERIANGAN kepada seseorang jika mendapat kad raya. Mesti u guys masih ingat jaman2 kecil dulu. Bila dpt kad raya, SHERONOT shangat kan...sampai baca 2 3 kali ape yg die tulis. Nak2 jaman cinta monyet. Tido pun dgn kad raya bf/gf yg bagi. Kad bau bedak, bau cheap perfume, bukak2 ada lagu, bukak2 ade ipad2 dan mcm2 lagi lah. Semestinya the excitement from our childhood remains in our heart. Ini lah yg membuatkan KAD RAYA is something special. -kecuali ade sorg member ni dpt KAD RAYA yg juga menjadi surat putus cinta...

Beside, dapat kad raya yg BANYAK juga amat menyeronokkan. Kita boleh beli byk kad raya, 100 pun boleh, tapi tak sama dengan FEEL dapat 1 kad raya yg DIHANTAR dari kawan (TM). kan kan kan (quote of the day..hahaha)

So, as we're in BLOG world, so, saya strongly believe "POSTAWAY KAD RAYA" follows cara BLOGGERS as well. But for me, from the bottom of my heart, takkan KAD RAYA pun nak jadikan GA kan??betul tak?nampak sgt tak "u know the word". KAD RAYA is not HADIAH atau alat nak promosi2 blog rite? ...tapi terpulang pada individu masing2, promosi blog still boleh consider laa.hehehe. Kalo ade yg buat GA KAD RAYA I join je.... (>,<)

Lain la kalo kes GA KAD RAYA KOSONG..which is KAD RAYA yg kita dapat membolehkan kita POST AWAY kepada orang lain. See? It's totally a different thing rite.!

Therefore...

Pada JUMAAT yg mulia ini, saya ingin memberikan KAD RAYA sempena AIDIL FITRI yang akan menjelang tiba, selaku UCAPAN dan DOA ku kepada semua FOLLOWERS blogku yg HENSEM&CUN MELECUN(i love u all), semoga kalian2 semua SELAMAT menyambut hari raya disamping KELUARGA TERSAYANG dan INSAN2 YG DIKASIHI dan SELAMAT DUNIA DAN AKHIRAT.

Best method i believe is FCFS (Fisrt Come First Serve)(20 kad raya kpd penerima2) limited budget, bonus kerajaan lambat sampai, hehehe .... Bolehlah kiranya kalian2 yang berminat, utk menyatakan perkara2 seperti berikut (compulsary/wajib)( >,<) ;

1. Nama (kalo takde name, nanti kang sampai umah berebut plak.."saya punye! saya punye!"..)
2. URL blog anda (yang ni nak make sure the recipient is MY FOLLOWERS)
dan
3. URL Alamat rumah (al-maklumlah kan...)

Perkara 1 hingga 3 hantarkan kepada emailku acap.87.asy@gmail.com

dan yang terakhir (optinal/not compulsary/tak wajib)( >,<)....

4. "Ucapan RAYA kepada SAYA" dlm bentuk sebuah entry yg mengandungi image promosi dibawah dgn tajuk entry "Salam Ramadhan @ Salam Aidilfitri daripada ACAP" dan URL ENTRI anda itu sila isikan di bahagian komen ENTRI saya ni.




Image promosi aku tu ada hadith, secara langsung anda juga akan menyebarkan hadith Nabi Muhammad kesayangan kita kepada orang lain.(pastikan siza large atau X-large). Dapat pahala... Insyaallah.

Tarikh Tutop: Selepas i consider yg mgkn ada yg nak membalas kad raya, saya rasa date line is ISNIN minggu depan (15 OGOS 2011).


Thanks kawan2 ...selamat berpuasa menjelang hari raya ni.
Thanks sekali lagi kepada fd BELOG SEMPUT atas hadiah doodle tu...(>,<), ce mintak doodle kat die...mungkin die bagi free...heheheh

..till next post...

GA | Kad raya dari Solicious StoriNori



Seronoknye kalo dapat kad raya....terutamanya dari BLOGGERS....hehehe...jom APPLY ramai di SINI

Hadiah Doodle...thanks to BLOG SEMPOT

firstly, thanks to BELOG SEMPOT + Kasut2 kerana anjurkan contest sape 1st come 1st serve DOODLE, dan telah menghadiahkan satu NOODLE DOODLE kepada ku...oh...terharunya....doodle ini sgt cute. thanks again and anjurkan lagilah doodle contest so that your doodle will widespread to all over the local blog...WOW.


rasenye mcm nak belajar buat kartoon la plak lepas ni....heheheh

Thursday, August 11, 2011

Wednesday, August 10, 2011

Segmen Promosi Blog 500 Follower Ke Bawah


Mahu join kelik SINI

Nama betul Asyraf, nama samaran acap dan macam2 lagi lah.
Hobi membaca dan berjalan-jalan dan terbaru menangkap gambar.

kawan yg ditag ialah YIM dan SUE .... ahaks! ...



yeiii....dah ade header baru...

selepas sejam main photoshop...saip pun header baru...asal nak buat gempak2 konon2...nak campurkan semua element la itu la ini la...last2 campurkan semua dlm bentuk words je...kan senang...

okes, till next post .... acap

Wordless Wednesday ....


Posted by Picasa

JOM HEBOH BLOG BARU !!

Kelik SINI utk join...
Cepat2...tarikh tutop adalah HARI INI (10 /8)
masa tak diberitahu...
Harap2 sempat lah ek....

till next entry...