Thursday, December 1, 2011

Kesian chuching, die nak ...

Assalamualaikum

Tengkiu 4 all surfers yg singgoh kat blog koi ni. time kaseh jelah yg mampu koi cakak. Mungkin next time koi buat contest ke, give away ke, ape ke kan. ihiks.

Enteri kali ni, koi nak cakak ni, pasei kucing dan anjing. Mesti byk kan citer yg melibatkan kucing dan anjing kan. dari kisah kanak2 hinggalah ke sirah nabi.

Dan setiap kisah mesti ade pengajaran yg kdg2 kite sekadar tahu tp tak buat pun. Semestinya nilai2 murni ni adalah nilai2 yg basic, tapi tu la, basic2 pun susah nak apply.

Antara kisah2 yg melibatkan kucing dan anjing, tersebutlah kisahh....

-Kisah anjing dgn bayang2nye-
Mengisahkan seekor anjing yg sdg show off dgn tulang yg digonggongnya. 
(tulang ape tak dpt dipastikan). Namun, kecerian hari Sabtunya spt hujan ditengah hari. 
Tulang digonggongnya jatuh ke dlm sungai coz anjing tu menyalak 
pada bayang2nye sendiri semasa melalui sebuah jambatan. 
Maka org pun buat peribahasa, 
"org tamak selalu untung, bagai anjing dgn bayang"
LOL.

-Kisah Si kucing belang-
 2 3 kucing berlari 
mane nak sama si kucing belang
2 3 boleh ku cari
mane nak same adinda seorang.
hahahaha...

Ok, tak byk sebenarnye citer dogeng pasal kucing, biase kite dgr arnab, siput, kure2, ketam, kancil, buaye, beruang, dan lain2. Namun, mesti aok semua familiar dgn sirah nabi kan.
(tgh lepak2 depan lappy layan citer walking dead, tetibe langsir tingkap ditarik
dari luar, mau terkejut tikus kome, selak punye selak, rupenye ade sekor kucing 
nak masuk umah, pandai pulak binatng ni nak pecah rumah koi ikot tingkap.)
 
Pasal seorang perempuan yang masuk neraka sebab menyiksa kucing. Kucing tu dikurung dan tak diberi makan.
(rupenye baru teringat, kelmarin koi ade bagi makan kucing ni dgn makanan kucing,
sejak pada tu, bile nak bukak pintu je mesti kucing sekor ni dtg gesek2 kat kaki)

Dan juga dari sirah, kisah seorang pelacur yang masuk syurga sebab memberi minum anjing atas belas kasihannya kepada anjing yg kehausan tu.

(try punye try, rase2 die lepas tak masuk bilik..jeng jeng jeng...of coz la die tak lepas,
sebab koi tahan tingkap tu darik terbukak. last2 koi bagi die makan ikan bilis.
koi rase tak cute n hansem pun bg makan kucing.pfft.)

Zaman skang pun ade citer pasal kucing gak. Iaitu mengisahkan seekor kucing ala2 zoro pandai berlawan dan menari tango, tak lain tak bukan PUSS in BOOT. Baru tgk 2 hari yg lepas.

Ok lah, till next entry
acap

p/s: sayangi kucing tempatan. hehe.
p.p/s: rase2 kalo background blog ni wane pink ok dok?

6 comments:

Thania said...

comeyh nyer kucing nie... cian dia nak kuar.. hehe

Bui Junaidi said...

lucu pulak tengok kucing tersepit tu..tapi kesian jugak

Nizam Ijam said...

kang dia tolak pintu tu...haha

Ayuni said...

siannye kucing tu....

hAniEy IzhAr said...

kisah tom n jerry lain. kartun yg normal, kucing mkn tikus, tapi tom yg selalu kena belasah dgn jerry.. haha..

p/s: sy cari2 jgk pdf/ebook buku You r not so smart.. huhu. tp still xdpt nak donloadny.. book preview at google.ebook pon xkuar g. i just got to read them on this blog http://youarenotsosmart.com/all-posts/ check it out.

fierul said...

kat umah aku ada 4 ekor kucing . belum kira lagi yang dok melepak kat depan uma tuh . hehe