Thursday, August 18, 2011

Better subscribe atau Better Tak subcribe ?

Assalamualaikum semua

Selaku blogwalker yg tegar, saya mmg suke isi ruang komen entry2 di blog2 yang menarik. Namun sejak akhir2 ni,(sejak membuat blog baru ni + usaha utk tambah follower 5k utk ramadhan ni, ada satu kesulitan yg aku hadapi.



Disebabkan tabiat aku, selepas komen mesti aku subscribe, menyebabkan gmail aku penuh dgn update2 komentar2 dr blogger2 dekat entry2 yg aku komen. Cecah 500 dlm masa satu hari je(nampok beno nipunye)...

My point is, my gmail crowded, dah susah nak trace non-blog-things email. Makanya, soalan?adakah aku wajar utk subscribe stp kali aku kemon komen?

Apa rationalnya utk kite subscribe benang2 (threads) komen?

Oleh itu, aku cuba nak close up perkara ini. Mula2 aku telah kenal pasti jenis2 komen yg ada di sekitar alam maya ni dan ulasan sama ada perlu tak kita nak subscribe thread komen sesebuah entry.

1. Komen yg betol2 komen:
Utk komen yg cenggini, better tak perlu la kot nak subscribe, unless u rasa yg kolumnis(penulis entry) akan respond ur komen. Tapi jika entry to HOT entry yg dpt hit 1 juta, baik tak payah. Menyerabutkan gmail je.

2. Komen join segment/GA/CONTEST/ dll
Selaku peserta, better tak perlu demi mengelakkan gmail anda serabut. Unless anda malas nak bukan balek page tu, tapi nak tahu URLs peserta2 lain utk promote/tambah followers. Tapi ce bygkan kalo beratus2 org join dalam masa seminggu, PERGHH...serabut gmail anda..

3. Komen yg menanya soalan(wtf)
Jika korg suke tanye kolumnis kat ruang entry, dan korg berminat nak tahu ape jawapan kolumnis, maka subscribe la entry tu. Kalo tak, kita tak tahu kolumnis dah jawab ke belom. Lagi pun mostly of us tanye just ala2 je kan. Tak jawab pun tak pe. Bukan kaunter pertanyaan pun ruang komen tu at the first place..LOL

4. Komen IFU,UFI (I follow u, u follow i)
Yg, ni ..emmm...susah nak cakap. tgk keadaan. Kalo thread tu byk komen2 mcm di atas better tak perlu subscribe. Alternatif lain, post komen IFU>UFI ni kat entry lain, so that kolumnis still tahu kita dah follow die dan nak die follow kite balek.

Dengan ini, selaku blogger budak2, sy amat menyokong fenomena IFU>UFI kerana blogger2 lama(yg ramai followers) pun naik sebab benda2 ni jugak. In positive way, i call it MUTUAL BENEFITS...

5. Komen yang MEMBINA
kalo anda suka memberikan komen membina, tak perlu subscribe kot. rasanya takde ape2 reply yg menarik pun daripada komen membina, kecuali ucapan TERIMA KASIH atau kene fire balek "BAJET BAGUS LA KAU....LOSER!!!"

6. Komen ...(aku pun tak tahu nak namakan ape komen ni)
Komen2 diatas slalunye dpt dilihat di FACEBOOK...ada juga blogger2 ni menjadikan ruang komen sebagai ruang utk chat. Kadang2 tgk panjang menjela-jela je thread komen entry depa..bukak2...ler...duk chatting rupenye...ingatkan mmg beribu-ribu org view and komen entry die...PFFTT

7. Komen CRUSH dgn pemilik blog
jika anda tulis komen mcm ni....crush punye pasal, makanya subscribe je lah....mane tahu sangkut ke kan...hehehe

dan banyak lagi jenis2 komen yg lain seperti komen maki2, komen syok sendiri, komen promosi blog sendiri, komen salah topik dan komen mcm tak tahu status penulis entry...wtf.

Makanya aku simpulkan, jika kita berminat pada certain entry dan penulis entry akan reply stp komen, so subscribe la, so that kita dpt tahu various komen2 n responses from variety of people rite.

Kalo penulis tak berminat utk reply komen pada thread yg sama, atau topik entry ringan2 je dan tak menarik, better tak perlu subscribe atau memberi komen SOALAN, sbb jika ramai yg komen, ianya akan menyemakkan gmail anda(in case anda pakai gmail)

Oleh itu, terjawab sudah persoalan aku...mungkin ade2 sape2 nak beri komen ke?hehehe...nak subscribe tak entry aku agak2???hahaha...mesti lah tak...so, better komen betul2 komen instead of komen bertanya soalan.

Sebab, jika anda tanya dan anda tak subscribe, mcm mane nak tahu aku jawab or tak soalan yg anda tanye kat ruang komen entry? got the point?...

till next entry...

6 comments:

maisarah sarah said...

ahaks....jawapannya xyah subscribe.juz yg pnting2 je.tp rsnya ang pn dh jwb soalan yang ang tnya tu.huhuhu

Zul Fattah said...

haha..layan jew...

Iffah Afeefah said...

betol byk sgt komen y merapu


kekadang tak ikut topik smasa pun

hope dorg insaf haha

Finaz Jaafar said...

hahaha..dlu kte subscribe pastu mls dah ble gmail pnuh dgn komen yg ntah pape..huhu

SITI NOORNADIYANA said...

aiyo! byk jugak jenis komen ye. x payah subscribe pon takpe. pegi je blog dieorg yg komen tu, buat kunjungan bls sbgai tanda p'hargaan. hihihi.. ^^

cIk PikA said...

hahaha.. x penah pon subscribe.. cam x perlu ja.. hehehe