Tuesday, August 16, 2011

Berbuka di Masjid ...

Assalamualaikum semua,

Bukan la nak makan free atau nak jimat duit, tapi berbuka di masjid
ada byk advantage.

1st, tak perlu masak kat umah, time puasa kan letih, so boleh la rehat2
sambil menanti utk berbuka.

2nd, dapat jemaah maghrib di masjid pada awal waktu. Mostly masjid, bila
masuk waktu berbuka, depa mkn makanan yg ringan2, pastu solat then
baru makan makanan yg berat2.

3rd, dapat amalkan byk sunnah Rasullullah. Berbuka dgn kurma. Kadang2, membeli
makanan di bazar utk berbuka, kita terlupa akan kurma. Ada juga masjid
mengadakan makan dlm talam, dan lain2.

4th, membuatkan kita bersiap siaga utk ibadat malam hari lebih awal. Biasanya, b4 gi masjid,
kita mandi2, pakai baju utk solat, then gi masjid. After maghrib, lepak kat masjid,
ngaji, zikir, etc, which are better than berada di tempat2 lain.Then terus sambung isyak n tarawih.

5th, menanam rasa humble/rendah diri. Coz kita berbuka dgn rezeki yang disedekah oleh
orang lain. Tak ke rendah diri tu, walaupun kita tahu poket kita pun tebal jugak.

Banyak lagi la hikmah lain, antaranya yg paling nyata, kalau lah takde org nak
berbuka di masjid/surau, mcm mane org lain nak dapat pahala/berkat memberi orang makan
berbuka yang disarankan oleh Rasullullah.

Jika lihat di luar negara, berbuka di masjid adalah agenda negara seperti di Iran.
Di Makkah pula, orang berebut2 nak menafkahkan harta bagi majlis berbuka puasa di masjid.

Islam itu Indah.

acap

14 comments:

syazwani 'atiqah said...

setuju....

Finaz Jaafar said...

hurmmm betul la !
tapi kita slalu buka kat rumah dengan family je..hurmmm

KUKUMALU said...

Berbuka kat masjid lebih byk pahala..nak2 kalau makan ramai2 dalam dulang..

Best n Precious moment:D

asyrafNAKjadiLEBIHbaik said...

@syazwani atikah - banyak lagi hikmah2nye kan..

asyrafNAKjadiLEBIHbaik said...

@Finaz jaafar - try la ajak member2 ke, adik2 ke, pergi berbuka kat masjid terdekat, atau masjid besar daerah...utk rasa pengalaman...
hehe..best...meriah kalo ramai kawan2 join...

asyrafNAKjadiLEBIHbaik said...

@kukumalu - mesti pernah join makan dulang...sekolah agama kot u...
yup, memang precious...

ekin ekin said...

belum pernah try lg buka kt masjid..untunglah dapat merasa bbuka kt masjid.. :)

cik asam jeruk said...

betul2..memang byk hikmah. aritu kebetulan pegi time org berbuka.memang rasay syahdu je tgk :)

dhiera said...

masa kat uni dulu selalu buka dekat masjid besi ke masjid putrajy. sekarang ni nan hado~
hari-hari buka dengan family.

salam perkenalan

Khairull-Dean said...

sory mengacau di post nie kejap... hahaha... cek this link.. aku ada tag ko... thanks...
http://khairull-dean.blogspot.com/2011/08/saya-mahu-duit-syiling-malaysia-siri.html

アヌムちゃん said...

mmg best boleh bbuka di masjid..sebulan dlm setahun tu.manfaat kan sebaiknya :)

SoLy SoLicious said...

xpernah berbuka di masjid...uhuhuhu

nurain said...

best kan buke kat masjid ;)

SALAM KENAL..DONE FOLLOW U..FOLLOW BACK YE ^^

nuRuL haNis said...

alhamdulillah...dulu nenek rajin sedekah kat masjid.anis tolg masak2 dan hantar. rindu pula rasanya.. Skang beliau dah tak larat dah...