Saturday, December 31, 2011

ROSAK lagi meROSAKkan

Assalamualaikum. Bersyukur kpd Allah,sempat lagi hidup dipenghujung 2011. TQ to all readers blog ni. Korg terbaik!

Entry ni gonna be pendek je sbb nak dptkan mood tulis next entry as last entry 2011. That one gonna be panjang kot.heee

Ok. Kita tahu kita tak sempurna. Semua tak sempurna and masing2 tahu perangai jahat/tak baik masing2.

So, kalo dah rase mcm diri tu rosak, jangan la merosakkan orang lain. Biarla kite rosak sorang2. Jgn melibatkan org lain.

Jgn la ajak org lain buat jahat. Bak kata org, benda wajib heboh2 kan, benda sunat, diam2kan. Benda dosa?jgn la ajak org lain same buat dosa.

Sorang2 tahu dah la.

at least..
BE A RESPONSIBLE ADULT

Aku pun bukan baik mane pun nak ckp benda2 ni. Kdg2 ajak gak org lain buat benda jahat. Harap2 wa sempat mintak maaf.

And jika kita dah tahu kita ni tak berapa nak baik/spoiled, perbaiki diri kita lah kan. Aku guna kata ganti "kita" sbb nak reflect kat diri sendiri.

Konklusinya, buang yg keruh, ambil yg jernih. Moga Allah tetap kasik hidayah kat kita semua. Aminn.

Thursday, December 29, 2011

DiTUDUH meNUDUH, diTIPU meNIPU

Assalamualaikum

Alhamdulillah. Masih bernyawa. Ade kesempatan nak beramal. 

TQ to all readers. Nak masuk tahun baru neh. 2012. Maka umurku pun cecah 20 tahun. Tua dah sy ni. ROFL.

Baik, mari ke tajuk entry. Sape2 pun tak suke ditipu kan. The better thing than menipu, even si penipu care la, is SILENT.

Ce bayangkan tetibe laki/bini/gf/bf korg tipu korg, smalam pegi jumpe skandal, tp cakap pegi program kat tmpt kerja. pergh. pastu kantoi plak.adehh..

Dari kita menipu buat org sakit hati, baik kita jgn cakap apa2. Jgn bgtahu ape2. Kalo ditanya, samada nak JUJUR atau guna skill menipu. haha

Then, sape2 pun tak suke dituduh dgn benda2 yg kita tak buat. Mcm kene fitnah. Ye la, sampai hujung nyawa pun kt xkan mengalah rite.

Ce kalo laki/bini/gf/bf anda cakap, "awak ade hubungan dgn dia ek(phk ke3),tp sbnrnya tak, mmg gaduh besar la lepas tu.

Tapi kalo betol ada hubungan, tp tak nak ngaku, haaa, skill menipu ni tak ramai yg expert. haha.

Oleh itu, JUJUR lah. Wah, bukan benda mudah kan. Ape2 pun tugas semakin getir.

till next entry.
acap

Monday, December 26, 2011

Pencarian BLOGLIST 2012 acapsuur.blogspot.com

Assalamualaikum 

TQ Allah for the chances given. TQ all readers sekalian. 

Betapa PENTINGnye BLOGLIST for me, coz, kalo ade bloglist leh la aku bwalking kpd blog2 favorite yg ada dlm list tu.

So 

PLEASE, PLEASE 
PLEASE 
PLEASEEEEE....

Please recommend your blog should be in the list. Pleaseee... Recommandation just kat ruangan komen di entry ini. 

Tak kesah la follower atau tak. (sbb widget tu akan dimansuhkan tak lama lagik) 

Writing is COOL! 

acap

Friday, December 23, 2011

Looking for POSITIVE in NEGATIVE

Assalamualaikum

Few percubaan post entry sehari dua lepas, semuanya jd draft tak bersambung. pfftt..

Thanks to Allah. Masih hidup. Baru je sembuh dari demam yg sgt mengejut. Harap2 deman tu kifarah, penghapus dosa.

TQ to all readers. TQ so much. Every comment left here is spirit enzyme (pemangkin semangat).hahaha.

This time is about mencari kebaikan dalam kejahatan.

Ni bukan citer doremon atau citer shin chan the movie. Watak jahat, walaupun dieorg jahat, last2 mesti tunjukkan kebaikan penjahat tu.

Tapi, ni citer muhasabah sedikit. Pernah tak korang terlibat dlm keadaan yg SALAH.

Spt, terlibat dgn skandal, atau terlibat dgn skandal politik pejabat ke, skandal kejiranan ke, skandalpantry ke, skandal kwn tikam belakang ke, skandal sejenis ke, Wahh!!! semua contoh skandal je kat sini.LOL

The thing is, even we know that we are wrong, jgn la lame2 sgt berada dlm keadaan GUILTY tu. Jgn drag benda2 mcm ni lama2.

RESOLVE!

Selesaikan, kalo boleh cari jalan yg terbaik dan terpantas. Jgn tggu lama2. 

So guys, n espeseli to me. Betulkan niat, sucikan hati, ingat Allah, ingat Nabi, Ingat mak ayah, ingat siapa kita.

Tarik napas panjang2, hembus slow2, buangkan perasaan yg celaru tu, tenang tenang tenang, ingat balek tujuan asal.

Then buat resolusi. InsyaAllah, ada jalannya....bila kita lupa Allah, Allah tak pernah lupakan kita. Itu tanda Allah masih memberi kasih sayangnya pada kita.

Ya Allah, jauhkan lah kami semua dari nikmat mu yg menyesatkan. jauh jauh jauh.

till next entry
acap
p/s: kasihani diri anda, anda begitu beharga. 
InsyaAllah, ada jalannya...

Monday, December 19, 2011

PUNCA kepada PUNCA masalah

Assalamualaikum

Syukur Alhamdulillah kerna masih hidup, masih ada kesempatan nak bertaubat kann. TQ kepada readers sekalian.

Baiklah, entry ni nak ringkas dan padat. Halnye adalah, pernah tak korang jadi punca kepada sesuatu?

OK, kalau tak, pernah tak korg jadi punca kepada punca kepada sesuata?2 layer punca.

Sebagai contoh, anda memberi sedekah kepada seorang pengemis. Kemudian pengemis tu membeli dadah hasil dari duit yang anda sedekahkan.

Masalah; pengemis tu membeli dadah. Punca: Pengemis mendapat duit utk membeli dadah. Punca 2nd floor: Anda memberi sedekah(duit) kepada pengemis yang membeli dadah tu.

(chain reaction dlm pelakuran nuklear, 
adalah kes berlainan namun konsep sama)
(sumber GOOGLE IMAGE SEARCH ENGINE)

Tu contoh je. Ape yg aku nak gambarkan adalah tindak balas berangkai. 

Kadang2 kita tak nak mengaku kita adalah punca kpd sesuatu, walaupun sedikit sebanyak mmg kita yg menjadi punca/penyebabnye.

Walaubagaimanapun, bukan niat kita nak benda tak baik berlaku kan, mcm dlm situasi diatas.

till next entry
acap
p/s: adoiii..nafsu syahwat sukar dikawal kan..eh!
tugas semakin getir....

Friday, December 16, 2011

meeting, PERUT kene isi

Assalamualaikum

Syukur Alhamdulillah. Moga2 dpt ketenangan dlm dunia yg sementara ni, n paling penting kebahagian akhirat nanti.

TQ readers,first timers, thanks alot.Keep in touch!.hehe

Story im gonna tell i think common kot. Kerajaan mahupun swasta. Iaitu meeting. Ade org suke meeting, ade org tak suke meeting.

Namun apepun, suke ke tak suke ke, masing2 bersebab. For me, mostly meeting aku suke kecuali meeting progress.LOL

Meeting yg paling best adalah meeting dtg dgr2 je. Kannn. dan paling best, makan FREE.

Smalam ade bengkel, never tot that ade makan FREE.lol. Diet?..lupakan seketika.ahaks!

(mcm biase la, kalo kerajaan mcm ni la kot, tak tahu la swasta mcm mane,
agaknye, company yg untung byk tu just order fast food je kot..ahaks!)
 (disusuli dgn lunch, dimana kenyang breakfast tadi 
tak hilang lagik...rezeki, jgn ditolak..)

(diakhiri dgn minum ptg...ambooiiii...diet?...ape tu?)
Mcm mane la tak naik perut. lol.

till next entry
acap
p/s: 
smbil bt kerja check2 email pun leh 
update lagik blog.lol

Thursday, December 15, 2011

the path YOU chosed, Yes, YOU chose!

Assalamualaikum

Mengisi ruang waktu lapang ptg hari. TQ Allah for the evening n upcoming night n as always, tima kasih kpd readers.

I tot nak post this esok, but I just so so sooo touched by ma boss. Well, so much thing to say, just that, well. EMO la ko ni acap.LOL

Just completed my MBA, eh, silap. Just completed my application form for MBA. The last puzzle is the referee report from boss.

Well he took just a short time to fill it. But what he has filled is so touched my heart. The first thing that poped up on my mind is;

"am I appreciate what I have?" 

I have to agree with the quote, "kita menghargai sesuatu tu bila dah hilang". Now I'm gonna miss my past 2 years life.

Gonna rindu-rinduan dgn member2 tempat kerja, rindu dgn boss2, rindu working hours 8 to 5 yg byk educate me abt PUNCTUALITY.

(referee report, rase mcm nak nangis je, really supportive n emm,
i don't know what to say..hehe)

Why now I get this kind of feeling ek? well, I mmg hati batu pun before.

Maybe because aku agak jiwang2 kot for past few weeks.
Well, thank you boss(harap die tak bace blog ni..maluuuuuu)...hehehe.

"Ade jugak smthg yg menggembirakan 
aku waktu2 mcm ni"

Tapi, readers blog ni pun sesuatu yg menggembirakan jugak. Thanks u so much. Will visit ur sites ASAP. :D

Well, about the title, this is the path that I chose. 

B4, I just don't care or so-called, just follow the flow. pfftt. Hope dpt sambung.

till next entry
acap
p/s: have few plans, A and B in my pocket.
lol, it's time for us to choose our own path.
Pleasseee, ALLAH guide me Pleaseee....

berSYUKUR walau terSUNGKUR

Assalamualaikum

Ok, im gonna make this as fast as I can. Thanks to all readers. Oh ye, Syukur Alhamdullillah sebab kita masih bernafas hirup nikmat Allah.

Lets bersyukur guys!

Even tho kite ni rase mcm ala2 loser, but tetap kene syukur. Even kita gaji kecik, mesti kene syukur, even kita tak hensem n cun cute miut, mesti jugak kene syukur.

My mood still in jiwang2. Just acknowledge that I'm orang yg ke-4, or maybe aku ni orang yg ke5,or 6..who knows. Lebih teruk, dia prefer org lain.well.

That was hurt.LOL. At d first place, we are not supposed to be like this anyway. So, it's kind of messed up. Shit!.LOL. 

Nak marah tak jugak, nak merajuk tak jugak, nak bising2 propa berdrama bagai tak jugak. Nak ape ek. Nak relek fikiran jelah.

Ok, ENUF abt my stuff. Saya menyeru kepada pembaca sekalian dan diri saya sendiri, Let, bersyukur. 

There must be hikmah rite. We just nid to dig n dig n dig...yeah.

Get to go, meeting, long time dah tak attend meeting.

till next entry
acap
p/s: smalam xbuat WW, jap gi post gak lah...
comment la sikit guyss....hehhehe

Wednesday, December 14, 2011

Cinta ini MemBUNUH ku

Assalamualaikum

Thanks to Allah for everything. Thanks to you, YES, YOU!!! coz sudi singgah di blog biru kiri kanan ni. 

Tetibe ade gambar aku kat kiri tukan. Tu pakai fish eye lens, tu pasal hidung wa nampak besar. LOL.

Ok, as always, entry2 aku semenjak ni berbau jiwang, bab cinta, subtopik cinta tak kesampaian, dan juga bab cinta yg whatsoeber.

Baiklah, Question time! Adakah anda rasa cinta anda kini adalah cinta yang membunuh anda?? korg mesti dpt rasa kan. 

For example, sbb cinta aka taste sgt,rindu, gatai bagai kat some1, some1 tu sanggup bt ape je even menyusahkan diri sendiri. Laut berapi pun nak renang kot.

U got my point rite. Cinta yg takde give n take, ape lagi, oh ya, cinta skandal, cinta suami/isteri org, cinta homoseks/lessy, cinta yg dpermainkan, cinta duit???

Ade yg dpt bertahan dgn cinta mcm tu, ade yg tak. Yg bertahan tu, the Q is, why? Yg tak tahan, the best Q is When nak QUIT dr cinta mcm tu?

Kadang2 kita ni tersasar dari landasan. CINTA itu MENGUBATI bukan meNYAKITI. (i red somewhere from novel, novel 'ayat2 cinta' kot). 

So, cinta yg menyakiti tu is NOT CINTA. Tapi ape? Tepuk dada tanye diri.

Nevertheless, ramai yg masih dgn so-called CINTA like that, dgn penuh pengharapan. 

HARAP itu, HARAP ini, HARAP HARAP HARAP pada yg tak sepatutnye.

Dah tu nak harap kat siapa? harap kat ALLAH :). Yup, betol. Tapi adakah anda akan berdoa pada ALLAH utk sesuatu yg tak baik a.k.a DOSA. Mesti tak punnnnye.
(mcm lirik dlm lagu Idon't love you, MCR)

till next entry
acap
p/s: ending entry ni aku kecamuk sikit coz so many thing 
dalam kepala was bursting kluar. 
so, the final line should be OK.kot...

Sunday, December 11, 2011

Rules of Cheating

Assalamualaikum

As always, thanks to Allah. Then tenkiu beri much to viewers of this blog, no matter u r accidentally been here, or my beloved loyal readers (are there?).

OK, as I'm in the englisg mood (as I'm working on essay for certain application) so I use english for this time.

Okeh. Rules of cheating. I bet everyone of you used to cheat rite. Ok, ok, maybe some of u r saying "no I'm not" or whatever it is, lets consider this: 

U r calling a cat, then the cat comes to you as it thought u gonna give it some food, but it is not. That is also consider cheating. U lied to the cat.

Lets move to the rules:

1. U must know, really2 know that : You can cheat. If u can't, please don't cheat.

2. Never tell people that u were lied.

Just two rules. Simple as that. So, lets cheat. LOL. Beside, do you know that people who cheat regularly, are tend to cheat without purposes.

And from the 2 rules above, the reason why u must obey them is bcoz, both of them prevent from someone else know the truth.

And when people know the truth, there are only HURT, DISAPPOINTED, ANGRY and STUPIDITY felt by them. The worse thing about cheating and lying that he or she know that u cheat or lie.

till next entry
acap
p/s: avoid miscommunication.

Wednesday, December 7, 2011

Buat Scandal dan Jadi Scandal

Assalamualaikum

Tenkiu all coz dtg sini lagik. Yg terkelik ke sini tengs gak. Love you all from footer to header of this blog. Muahhh..fuhh!!(flying love~~cepat elak cepat!)

Ok, back to the business. Semua org familiar dgn word 'SCANDAL'. So kita xyah la nak pusing2, corner2 pasal sekendal nak2 fefiling2 yg terlibat.

Semua org tak suke scandal. that's the fact.
BUT,

Agak2 u guys, kenapa some1 nak cari skandal? dan y some1 nak jadi skandal(org ke3)?

Dh ade bf/gf tapi mishue2 lagik dgn org lain, dh tahu die ade bf/gf tp manja2 dgn agenda tertentu.

my spekulasi are:-

Kenape nak buat skandal;

1. kekasih berjauhan, so ala2 peganti melepas rindu/kasih/manja.
2. mmg perangai mcm tu, rase COOL ade skandal. kalo laki org kate JANTAN/ABANG HEBAT! (oh yeah)

Kenape rela jd skandal(yg tahu die skandal lah, yg tak tahu tu dikira kene TIPU)

1. sbb dh taste sgt kat kekasih tu, tumpang kasih pun tumpang lah
2. nak buat sekadar persinggahan je, nak noty2, try n error dan lain2
3. ade agenda lain(perampas, atau perosak)

Well guys, manusia ni dinamik. Rambut sama semua atas kepala, tapi hati lain2.

So, my konklusi, if nak jd skandal org, know ur place as a scandal, if nak buat scandal, jgn sampai kantoi. BOLEH??!!!!

Ape2 pun kedua-duanya buat SAKIT HATI je.

Till next entry
acap
p/s: teringat kate officemate yg tgh pegi induksi
"kalo rase tak boleh nak setia, baik jgn bercouple, 
buat SAKIT HATI org lain je"

Tuesday, December 6, 2011

Seorang utk berbicara ...

Assalamualaikum

Hai guys, 1st of all thanks to Allah coz still hidup, 2nd tenkiu to all yg sudi jadi tetamu blog ni. Ok, lets make it short, concise and brief.

Agak2 ade tak org yg tidak memerlukan org lain utk berbicara, dlm erti kata yg lebih general, utk berkomunikasi.

Emm, mungkin ada. Tapi apa yg pasti mostly kita semua memerlukan seseorg utk kita berbicara. Lebih2 lagi berbicara pasal perasaan dan hati.

Ok, this is getting sentimental.

till next post
acap
p/s: im learning you but hv forgotten to learn myself.

Friday, December 2, 2011

Lets Physical, physical !

Assalamualaikum

Pagi2 ni perut aku lapar. Semalam petang aku gi work out kat s24. Baru je regis, and buat basic movement bla bla bla bla dan bla lagik.

Ape yg pasti, of coz la berat tak turun lagik kan, tapi pagi ni aku lapar. Terbayang nasik lemak Hakim dgn ayam double je. pergh!!!!

Stakat ni, tu jelah perubahan yg aku rase. LOL. Lets Physical, physical (teringat lagu tu, kalo tak silap dlm citer glee)(giler ape tgk citer Glee, gegirls/gay sgt!)LOL.

ilalliqa` ma' salamah
till next entry
acap

Thursday, December 1, 2011

Kesian chuching, die nak ...

Assalamualaikum

Tengkiu 4 all surfers yg singgoh kat blog koi ni. time kaseh jelah yg mampu koi cakak. Mungkin next time koi buat contest ke, give away ke, ape ke kan. ihiks.

Enteri kali ni, koi nak cakak ni, pasei kucing dan anjing. Mesti byk kan citer yg melibatkan kucing dan anjing kan. dari kisah kanak2 hinggalah ke sirah nabi.

Dan setiap kisah mesti ade pengajaran yg kdg2 kite sekadar tahu tp tak buat pun. Semestinya nilai2 murni ni adalah nilai2 yg basic, tapi tu la, basic2 pun susah nak apply.

Antara kisah2 yg melibatkan kucing dan anjing, tersebutlah kisahh....

-Kisah anjing dgn bayang2nye-
Mengisahkan seekor anjing yg sdg show off dgn tulang yg digonggongnya. 
(tulang ape tak dpt dipastikan). Namun, kecerian hari Sabtunya spt hujan ditengah hari. 
Tulang digonggongnya jatuh ke dlm sungai coz anjing tu menyalak 
pada bayang2nye sendiri semasa melalui sebuah jambatan. 
Maka org pun buat peribahasa, 
"org tamak selalu untung, bagai anjing dgn bayang"
LOL.

-Kisah Si kucing belang-
 2 3 kucing berlari 
mane nak sama si kucing belang
2 3 boleh ku cari
mane nak same adinda seorang.
hahahaha...

Ok, tak byk sebenarnye citer dogeng pasal kucing, biase kite dgr arnab, siput, kure2, ketam, kancil, buaye, beruang, dan lain2. Namun, mesti aok semua familiar dgn sirah nabi kan.
(tgh lepak2 depan lappy layan citer walking dead, tetibe langsir tingkap ditarik
dari luar, mau terkejut tikus kome, selak punye selak, rupenye ade sekor kucing 
nak masuk umah, pandai pulak binatng ni nak pecah rumah koi ikot tingkap.)
 
Pasal seorang perempuan yang masuk neraka sebab menyiksa kucing. Kucing tu dikurung dan tak diberi makan.
(rupenye baru teringat, kelmarin koi ade bagi makan kucing ni dgn makanan kucing,
sejak pada tu, bile nak bukak pintu je mesti kucing sekor ni dtg gesek2 kat kaki)

Dan juga dari sirah, kisah seorang pelacur yang masuk syurga sebab memberi minum anjing atas belas kasihannya kepada anjing yg kehausan tu.

(try punye try, rase2 die lepas tak masuk bilik..jeng jeng jeng...of coz la die tak lepas,
sebab koi tahan tingkap tu darik terbukak. last2 koi bagi die makan ikan bilis.
koi rase tak cute n hansem pun bg makan kucing.pfft.)

Zaman skang pun ade citer pasal kucing gak. Iaitu mengisahkan seekor kucing ala2 zoro pandai berlawan dan menari tango, tak lain tak bukan PUSS in BOOT. Baru tgk 2 hari yg lepas.

Ok lah, till next entry
acap

p/s: sayangi kucing tempatan. hehe.
p.p/s: rase2 kalo background blog ni wane pink ok dok?

Monday, November 28, 2011

My 10 most favorite blogs!

Assalamaualaikum

Thanks to Allah swt coz I'm still living in this beautiful world, still have the time n chance for ibadat, repent and much more.

Also tenkiu to my viewers of this blog. U guys are rawks!hehe. Now I'm still at my lovely heavenly hometwon, Temerloh.

And I realize that for abt few more hours, I'm gonna go back to the town-you-know-where...S.alam. Hell yeah I'm NOT miss that place. However, that's the place for some earning.pfft.

Now, cut the craps. I hv bin thinkin tat ma bwalking list (on the right side) is so panjang, fancy n glitter. N u guys know that glitters are for little girls.LOL

Moreover, seem like I'm thinking of lot of lists but thing-to-do list, LOL, like list for blogger gegirls, bobois, and personally the 10 best blogs.

So, from my google subscription, at the moment I'm following 754 blogs/sites n I gonna do some long distance bwalking chosing the fabulous 10 blogs to be crowned as My most favorite blog!

So guys, lets cross our hands together wishing your blog will NOT be in the list. LOL. (somebody must hate this n say like "look at that brat, making poyo entry abt list as if he owns the blog world, like a retis la sgt!!!)

well, till next entry
acap

Wednesday, November 23, 2011

Not right ...

Assalamualaikum

Do u ever be in a situation where when u hv done somthg wrong, everythg after that went wrong? People said that, it's useless if you resist yourself of what u are.

There r so many crappy quotes out there and i don't know how they came out with that kind of saying, it seems that they hv agenda back there.

What for sure is all that craps wouldn't works for all. Maybe they countered different kind of circumstances then they come out with that smarty sentences as if people basically face the same thing.

Forget about the quotes. Well, if your morning was so screwed, is it effect your life for the rest of the day? Like pagi tadi, ur car's tayar get flatted, then u was late to come to the office rite.

What if last night u have done somthg horrible, like slept with some bitches out there, or committed some nasty thing in webcam, or what ever it is, which then u felt so dirty noob loser, is it effects you on the next day?

Or just most of us easily ignore or forget what happened last night or yesterday. Or am I just not asking the right question?

till next entry
acap

Saturday, November 19, 2011

Febreze what?

Assalamualaikum

Today, leparking kat umah je. Serius, dah lame giler tak duduk entap2 kat umah pd hari sabtu, b4, mesti ade program punye:
  • kenduri kawen
  • jalan2 makan angin
  • overtime
  • outstation
  • balek kampung(if tak balek jumaat mlm)
  • dll
Tapi ri ni, duk sengsorg kat umah, memikirkan masa depan. perghh!.tak best langshung!


Makanya, esok plan nak pegi kedah, Sungai Petani aka SP, ade kenduri kawen member time degree dulu.

Tanpa memikirkan diri ni bila laaa nak kawen, aku pun pegi mydin beli febreze sebab kete berbau mcm stoking.

Spray punye spray, dah wangi dah. Wah, berkesan lah febreze ni. Hakikatnye, febreze hanya usaha. Yg mewangikan kete tu Allah SWT(insaff).

Kalo Allah nak kete tu tak wangi2, basuh kete dgn febreze pun takkan wangi nye. Ok, entry ni berbau keinsafan dan islami. Bagus2.(jarang buat entry insaf2 neh).

till next entry
acap

Friday, November 18, 2011

BLOGLIST dah SIAP !!!

Assalamualaikum

10Q so much kepada yg join my bloglist searching.LOL.i tot xde sape nak join, tapi ade rupenye.giteww...LOL.

Bukan sekadar list, tapi it's better! It is List of Blogs' banner. Lebih menarik dari sekadar tulisan2.rite. Bagi yg blog2 tersenarai, yg dah ade banner koi just copy paste jelah.

Bagi yg xde, koi dah buatkan banner korg dgn design citarasa sendirian berhad. Please, owner blog yg nak file banner tu (.gif), provide me ur email please, nanti koi akan emailkan.

Antara banner yg koi buat sebab blog die org takde banner 
adalah spt berikut..lol..glitter giteww...LOL



Happy blogging. Nampaknye koi dah ade 11 blog rutin dilawati. kan senang kannn...
heheheee

till next entry
acap

Wednesday, November 16, 2011

Yaiee... PENCARIAN BLOGLIST blog ni

Assalamualaikum
TAMMAT 
oredi
As b4, koi kalo bwalking, koi tgk kat google reader, kalo ade title yg catchy tu koi kelik la, kalo title besa2 je atau title ala2 tajuk berita kosmo koi tak kelik.
So, pasni senang kalo ade bloglist. leh ade PEMBACA SETIA gitu.kann.

MAKAnya, bg sesiapa yg nak blognya disenaraikan dalam bloglist blog ni, silalah buat perkara2 mudah dibawah:-

1.
Follow acapsuur.blogspot

2.
Buat satu entry yg mempunyai gambar PENCARIAN(.gif) diatas.
(just copy paste link lagik mudah)

3.
Berikan link entry tersebut di ruang COMMENT entry ni.

SENANG BANGAT BUKAN?!!!!

TQ SO MUCH to ALL this blog reader, espeseli yg tinggalkan komen.


Tempoh tawaran: Bila sampai 10 blogs shj.

till next post, and new bloglist of the blog
acap

WW: Shin Chan

(pic diatas ade words yg tak dpt dielakkan)

till next entry
acap

WW: Gambar Wordless Wednesday ke? daa~~

Assalamualaikum

Entry ni pendek je, thanks a lot yg sudi baca, terbabas ke sini ke, pembaca setia ke, atau sekadar balas kunjungan ke, THANKS A TON!

Bwalking rini mesti ramai letak gambar sempena wordless wednesday. Tapi letak gambar ade words menjela-jela...ENTAH APE2!

(nak2 yg ade msg mcm WHATEVER!!, rase nak carut lak)
kbai 
(ni lagi satu penutup entry "kbai" blogger2 yg jari/mulut mcm 
LONGKANG!!)
...What a real world LOSER...

till next entry
acap

Tuesday, November 15, 2011

teknologi teleportation ke s.alam...

Assalamualaikum

Sgt2 lega xpdc dah habis dgn jayanya. Alhamdulillah takde prob2 besar lagi serius timbul. And harap2 takde pahat berbunyik lagik.
(dalam kenangan, air terjun di gunung ledang)

Tapi tu la, jenis mulut mcm longkang mmg susah nak stop. Biarkan, biaarrkann, biarkan berlalu.
(murai tanah, byk bunyi die boleh buat, 
membuatkan die berharga boleh mencecah 10k sekor)

Ok, now I'm in 5years-oredy-bin-here S.alam dan at UiTM. Pergh!!!..5 tahun tuu..lame tu kat sini, seakan-akan udara sini sudah jemu bagi aku sedut...pfft.
(species burung hawk..mmg bertuah dpt burung ni)

XPDC!!yeah, aku temui 2 cinta..pergh!!..satu cinta tulus mulus satu lagi cinta nafsu.pfft.lol.pfft.
 (burung di dipengsankan seketika utk ID)

Well, mcm biase, aku kene kuarantin utk beberapa ketika. So, tak gi la mengusya gadis dari seberang tu. tapi number die aku dah ade. :P
(haiwan ni tak jinak..pfft)

Perghh. Yg cinta nafsu tu tak yah citer lah.Mane2 pun boleh jumpe.kah kah kah.

(lappy aku memang terbaik! walaupun ianya hanya pentium processor
dan takde graffic card,but still boleh main Dota dan CS thru LAN..pfft)

OK. now mengadap balek meja yg meletihkan kat opis yg pfft.

till next entry
acap

Saturday, November 12, 2011

now u see now u don't

Assalamualaikum

Koi nak hapdet lagik ni. so sabtu still ade kat xpdc ni. kerja tetap terus menerus. Bile dah free gini, rase malas plak nak tolong group lain bt research.

 (ada katak di dalam plastik)
 (mengukur saiz katak selepas identification)
 (kadang kala katak2 ni jinak je...haha)
 (katak kecil katak besar lalalalalaa)
 (tahukan anda katak mempunyai taring(fang) yg juga diklasifikakan dlm satu family)

 (ukuran panjang betis juga satu drpd ciri2 penting katak)

(yg mengukur semua diatas bukan aku tapi student post grad dari UNIMAS..pfft..lol)

So, koi pun lepak dorm pasang lagu kat hanset, hapdet blog je pun. Mengenangkan isnin ni akan balek s.alam bandar yg aku cintai,

So, kenelah menikmati puas2 natural kat sini. Kat s.alam nanti susoh nak dpt view cenggini. pfft.

till next post.
acap

Thursday, November 10, 2011

this is a serious matter...

Assalamualaikum

Selamat malam semua. Sempat gak aku update blog, sebab hari ni agak lapang sikit, just came back from frogs and toads hunting.Oh yeah!
 (view mendongak kat plateau campsite, superb!)
(ini bukan broga hill, ini view dari plateau campsite,around 700m asl,
cantik ciptaan tuhan, Allah maha kuasa)

Dalam byk2 benda, benda yg agak menyusahkan adalah membuat keputusan. kan. Nak2 benda yg kita tak sure. Tak sure macam2 la, itu ini dan lain2.
 (nepenthes a.k.a periuk kera, tumbuh meliar disini)


 (view hutan tanah tinggi)
(nepenthes aka periuk kera)

Mengenangkan my participation in this xpdc is atas dasar kerja, ada jugak org lain tanya adakah aku mahu terjerumus ke dalam bidang penyelidikan.
 (view dari khemah koi)
 (menara celcom, that's why i can access tenet sini, 3G line kuat)
 (work station utk researcher2)
(kawasan perkhemahan ahli2 xpdc)

Yes, it was a big Q. Alik2 die berbalik kepada persoalan basic, iaitu ape yg aku nak buat?aku nak jadi ape kat atas muka bumi ni.
 (view dari khemah aku, mmg tepi cerun je pun, view die superb, 
ni pakai camera hanset je)

perghh...this is a serious matter kan...well, ape2 aku jalan dulu, later2 aku decide, mesti kene decide gak, tak semua ape yg kita nak jadi kita jadi.

till next post...
acap

Wednesday, November 9, 2011

dalam kesempatan...

Assalamualaikum

"Orang yg sibuk adalah org yg pandai menggunakan masa", koi teringat kata2 ni dari ceramah mane entah. Kan tak kesah la die gune utk study ke, merewang ke, yg pasti die guna masa tu.
(semasa menunggu bas smalam, bravo to urusetia logistik. TERBAIK!rasenye aku pun tak leh buat mcm korang
lol.teringat dgn insiden seminar taman negara kuala tahan,.lol)

Well, dlm kesibukan membuat kerja utk memuaskan hati dan memuaskan angan2 org lain, ade gok masa koi mengedate blog ni. pergh!
 (koi tok tahu la ngape koi tangkap gambar ni, mungkin sebab jakon sgt dgn signboard ni
ade kat dalam ladang kelapa sawit.Jalan ladang ni slamber je diredah oleh bas uitm. slambe je)

Tak pergh2 sgt la. Smalam majlis perasmian.Sib baik semua OK, even koi tahu ade few error kat buku program editted by me. Harap2 xde org ungkit dlm post mortem.
(Pintu gerbang taman hutan lagenda, gunung ledang,pintu B, ok la lawa gak tamannye, 
tapi hutannya lagi lawa kot, ade menara komunikasi lagik kat puncak..)

Post mortem lah sgt kan. Koi pun doh tak kesah dgn PRESTASI bagai. Koi nanti kalo ade majlis perpisahan sempene tamatnye kontrak koi, koi nak cakap gini:-
(hee...ade air terjun buatan, cantik, kalo ade kat umah sejibik leh tido kat tepi )

"this 2 years, i have learn  lot of things, exp and skill like menulis surat, menghantar barang2 tertinggal, menyusun kerusi meja, handyman kpd phd2 yg bujet YB bla bla bla."
(keristal kelier air..nampak ikan renang2...)

Tapi koi pun kene syukur gak la, 2 tahun gaji everage 2K sebulan dgn keje yg mcm tu. Alhamdulillah. Koi tahu xde bende baru pun koi dpt dari kerja ni, APPRECIATION low, RESPONSIBILITY low, blake2 low.
(peta taman lagenda, tak bende yg menarik pun)

Tapi tu la, dlm benda2 kita tak puas hati, sebenarnye kite mengajar diri kita dengan nilai2 manusiawi. SABAR, AMANAH, PUNCTUALITY, dll..im gonna make a entry about this.

So, today, kene assigned membuat research pasal katak. I'm gonna capture as much as we can katak2 dan kodok2 di sungai2 nearby, at NIGHT. LOL

till next post. ade meeting idle lagik..
(idle for few people, tapi kene tunjuk muka gak utk memenuhi fantasi org)...
WTHeaven.

till next entry.